In 5 dagen naar 50% minder schermtijd

Wist je dat we elke dag gemiddeld zo’n 98 minuten aan social media besteden? Daarnaast appen we, zitten we veel achter een laptop en kijken we TV. Wil je gaan voor minder schermtijd? Doe dan mee met deze uitdaging: verminder je schermtijd.

Hoe schadelijk is te veel schermtijd?

Hoe lang zit jij elke dag voor een scherm? Dit is snel te achterhalen via de instellingen op je smartphone. Maar hoe schadelijk is te veel schermtijd eigenlijk? Langdurig voor een scherm zitten vermindert niet alleen je concentratievermogen. Je kunt ook last krijgen van sombere gevoelens en het komt je mentale welzijn niet ten goede. En helaas is er meer. Je kunt bijvoorbeeld nekpijn en hartklachten krijgen. Slapeloosheid komt ook veel voor, doordat de aanmaak van melatonine verminderd wordt als je teveel tijd voor een scherm doorbrengt. Schade aan de ogen ligt ook op de loer. Dit komt doordat je oogspieren zeer snel vermoeid raken voor een scherm. Het is daarnaast vreemd genoeg niet bekend wat de maximale schermtijd voor een volwassene zou moeten zijn om jezelf gezond te houden.

Minder schermtijd levert je tijd op

Heb je regelmatig het gevoel dat je altijd druk bent? Dan kan deze uitdaging je helpen. Minder schermtijd levert je namelijk onder andere meer tijd op. Daarbij kan het goed (en confronterend!) zijn om eens inzicht te krijgen in je dagelijkse schermtijd. Je kunt dan beter besluiten waar je graag tijd aan besteedt.

Verminder de schermtijd met deze 4 tips

Om deze uitdaging goed van start te gaan, hebben we deze 4 tips voor je.

  • Leg je telefoon of laptop uit het zicht als je ze niet nodig hebt.
  • Koop een ‘ouderwetse’ wekker en ban je smartphone uit je slaapkamer.
  • Ga op nieuwsdieet.
  • Zet notificaties uit.

De uitdaging in het kort

Lukt het jou om de komende 5 dagen je schermtijd te halveren? Voordat je begint, check je schermtijd via de instellingen van je telefoon. Zo achterhaal je jouw huidige schermtijd en zie je meteen welke apps de meeste aandacht krijgen van je. Op naar meer balans in je off- en online leven. Haal je de 50% niet? Geen zorgen, alle vermindering is goed. Bovendien zorgt kleine stappen zetten voor blijvende verandering.

Nog meer uitdagingen?

Wil je nog meer uitdagingen die je helpen met gezonder leven? Ga dan voor een digitaal steuntje in de rug en download vandaag nog de gratis Salut-app.

Werk aan je gezondheid met de Salut-app

Bronnen

Women’s Health Magazine
Gezond