Verbeter je nachtrust met deze slaaptips voor overdag

Lig je vaker wakker dan goed voor je is? En kun je wel wat slaaptips gebruiken? Misschien is dit nieuw voor je, maar een goede nachtrust begint overdag. Benieuwd wat we daar precies mee bedoelen en hoe dit jou helpt met beter slapen? Lees verder.

Meer grip op je nachtrust

Dat wat jij overdag doet, heeft invloed op je nachtrust. Heb je een te drukke dag gehad? Grote kans dat je dan met een vol hoofd in bed ligt te ‘plafondstaren’. Hoe zorg je ervoor dat je daar geen kampioen in wordt? Door overdag al te werken aan je slaapkwaliteit. Ga overdag aan de slag met deze tips en pak stap voor stap de regie terug op jouw slaapritme.

1. Plan je dag

Wist je dat je meer gedaan krijgt als je ‘s ochtends de tijd neemt om je dag te plannen? Dat komt omdat je gedachten geordend zijn en er focus ontstaat. Uiteindelijk helpt dit je met beter slapen, doordat je minder stress en meer ontspanning ervaart.

2. Beweeg overdag voldoende

Overdag zorgen voor voldoende lichamelijke inspanning helpt je met beter slapen. Elke dag een ommetje maken is al voldoende. Naast beter slapen, verbetert een dagelijks luchtje scheppen ook je geheugen, geeft het energie en het is stressverlagend. Elke dag een intensief trainen in de sportschool is dus niet nodig. Sterker nog, het is juist supergezond voor je slaapkwaliteit als je minimaal 3 uur voordat je gaat slapen niet meer sport.

3. Pak voldoende daglicht

Zorg altijd voor voldoende daglicht. Niet alleen op je werkplek terwijl je binnen zit, maar ga even de natuur (tuin!) in of maak een (korte) lunchwandeling. Ook als het bewolkt is! Je hebt niet per se zonnig weer nodig voor je dagelijkse dosis vitamine D.

4. Drink na 15.00 uur geen koffie meer

Wist je dat het opwekkende effect van cafeïne zo’n 6 uur doorwerkt? Als je om 15.00 uur stopt met koffie drinken, wordt de kans op een nachtje lekker slapen stukken groter. In theesoorten als zwarte, groene en witte thee zit ook cafeïne (theïne). Net als in cola, energiedrankjes en… chocolade! Meer weten over de invloed van voeding op je slaap? Neem dan vooral hier een kijkje.

5. Ga op nieuwsdieet

Een nieuwsdieet geeft je niet alleen energie, maar levert je daarnaast ook tijd op. Bovendien helpt het tegen overprikkeling. Check bijvoorbeeld 2 keer per dag op een vaste tijd het nieuws en blijf weg van de verleiding om vaker te kijken. Wil je meer tips hierover, dan helpt dit artikel je vast op weg.

Bonustip! Vind je het lastig om ‘s avonds je ontspanning te vinden? Als jij jezelf een avondritueel aanleert, herkent je lichaam wanneer het tijd is om te gaan slapen. Dit artikel geeft inspiratie om te ontdekken wat voor jou werkt.

Herhalen, herhalen, herhalen

Een nieuwe routine heb je niet zomaar onder de knie. Daarom ook ons advies om de tijd te nemen om te wennen aan veranderingen, niet te streng zijn voor jezelf, kleine stappen te nemen en… te herhalen! Meer tips rondom het aanleren van nieuwe gewoontes lees je hier.

Ga aan de slag met de gratis Salut-app

Wil je ook slapen als Doornroosje en kun je wel een zetje in de juiste richting gebruiken? De Salut-app is er voor iedereen die willen werken aan een gezondere leefstijl. De app motiveert je met meer bewegen, gezonder eten en vaker ontspannen. Maar ook als je van een slechte eigenschap af wilt, zit je goed bij Salut. Neem vandaag nog een kijkje en download de app.

Werk je in de zorg? Dan hebben we iets extra’s voor je! Download de gratis Salut-app, ga vervolgens naar het startscherm en tik daarna op de tegel ‘Werk je ook in de zorg?’. Je vindt daar, in samenwerking met Stichting IZZ, meer informatie en praktische tips gericht op professionals in de zorg. Het huidige thema is ‘Eerste hulp bij slaap’. Neem gauw een kijkje en laat je inspireren.

Werk aan je gezondheid met de Salut-app

Bronnen  

Menselijk Lichaam
Gezondheidsnet
Libelle

Deel artikel