5 dagen op nieuwsdieet voor meer energie en een positiever gevoel

Het journaal, social media, (online) kranten en talloze nieuwsapps. Hoeveel tijd breng jij eigenlijk door met het nieuws bijhouden? Helemaal niet raar dat we ’s nachts piekerend wakker liggen. Wil je hier een betere balans in vinden? Doe dan mee met deze uitdaging en ga op nieuwsdieet.

Wat levert een nieuwsdieet je op?

Het is helaas een relevante vraag in deze tijd; hoe houd jij jezelf overeind met al dat slechte nieuws? Als je niet oppast, ben je er vervolgens de hele dag druk mee. Het is niet gek als jij je machteloos voelt en graag iets wilt doen om te helpen. Tegelijkertijd is het ook oppassen dat je mentaal niet overbelast raakt en je somber gaat voelen.

Hoe voorkom je dit en houd je balans? Door het nieuws minder intensief te gaan volgen. Dit geeft je meteen rust in je hoofd en je slaapt beter. Ook houd je energie over, zodat je goed voor jezelf en je directe omgeving kunt blijven zorgen.

Tip! Wil jij je minder machteloos voelen? Focus dan met deze vraag op wat je wél kunt doen: waar heb ik wél invloed op? Bijvoorbeeld nu met de oorlog in Oekraïne kun je geld doneren, vrijwilligerswerk doen en goed voor jezelf en je naasten zorgen. Je dankbaar voelen voor onze vrijheid geeft je ook een positieve oppepper.

3 tips die je helpen met je 5-daagse nieuwsdieet

  • Stop 5 dagen met het nieuws volgen op de radio en via het journaal.
  • Schakel alle nieuwsmeldingen uit op je telefoon.
  • Verwijder nieuwsapps en social media apps.

Het kan best zijn dat je deze vorm van een nieuwsdieet wat rigoureus vindt. Toch helpt het je om even 100% af te schakelen. Zodat je hierna inzichten krijgt en bijvoorbeeld opmerkt hoe vaak je even iets checkt en wat dat met je doet. Dit helpt je met de vervolgstap; hoe ga je hiermee verder?

Hoe ga je verder na je nieuwsdieet?

Tijdens deze uitdaging is het goed om even helemaal los te komen van het nieuws. Zodat je optimaal ervaart wat het met je doet. Maar we snappen natuurlijk ook dat je op de hoogte wilt zijn van wat er in de wereld gebeurt. Daarom geven we je wat tips, zodat jij kunt bepalen wat bij jou past. Wat levert jou meer rust op? Ga hier vervolgens mee aan de slag en probeer een gewoonte te maken van minder vaak het nieuws volgen.

  • Kies maximaal 1 of 2 vaste nieuwsbronnen.
  • Beperk je leesmomenten tot 1 à 2 keer per dag.
  • Bepaal hoeveel tijd je per leesmoment wilt besteden en zet een timer aan.

Te vaak het nieuws checken kan zorgen voor overprikkeling. Wil je hier meer over lezen en weten wat dit doet met je brein? Dit artikel legt het uit.

Wist je dat? Uit onderzoek blijkt dat als je drie minuten slecht nieuws leest of kijkt, dit 6 tot 8 uur later nog steeds een negatief effect heeft op je stemming.

De uitdaging in een notendop

De uitdaging van deze week: ga 5 dagen lang op nieuwsdieet. Merk je op dat jij je rustiger voelt, minder piekert en meer energie overhoudt? Maak dan een gewoonte van deze uitdaging. Hoe je dat aan kunt pakken, lees je hier.

Nog meer uitdagingen?

Wil je nog meer uitdagingen die je energie en een positiever gevoel geven? Ga dan voor een digitaal steuntje in de rug en download vandaag nog de gratis Salut-app.

Werk aan je gezondheid met de Salut-app

Bron

Ben Tiggelaar