Maak je biologische klok in 6 dagen klaar

‘s Nachts van zaterdag 29 op zondag 30 oktober begint de wintertijd en zetten we de klok een uurtje achteruit. Heb je moeite met wennen? Doe mee en ga de komende 6 dagen elke dag 10 minuten later naar bed.

Wintertijd; de feiten

Wist je dat ochtendmensen meer moeite kunnen hebben met het verzetten van de klok in het najaar? Dit komt omdat je als ochtendmens langer wakker blijven lastig vindt. En tegelijkertijd ook niet al om 21.00 uur wilt gaan slapen, want dat is sociaal gezien minder gezellig. We zetten nog meer wintertijd-feitjes voor je op een rij:

  • Wennen aan wintertijd is makkelijker dan wennen aan zomertijd. Dit komt omdat de wintertijd onze oorspronkelijke tijd is en daardoor natuurlijker aanvoelt.
  • Vooral extreme ochtend- of avondmensen hebben last van de overgang.
  • We hebben minder daglichturen in de wintertijd, vandaar dat een dipje om de hoek kan liggen.
  • Niet elk land doet aan zomer- of wintertijd. Voornamelijk Noord-Amerika en Europa doet mee.

De uitdaging in het kort

Ga voor een soepele overgang en wen in slechts 6x 10 minuten aan wintertijd! Het helpt je om bij deze uitdaging de wekker ook ’s avonds te zetten. Op het tijdstip dat je gaat slapen. En in dit geval zet je de wekker elke dag 10 minuten later. Ons lichaam houdt namelijk van regelmaat, maar als je deze aanpak aanhoudt, sputtert je lijf minder tegen. Elke dag 10 minuten later naar bed is beter te behappen voor je lijf dan in 1x een heel uur. Wat je kan helpen tijdens deze uitdaging is sporten in de ochtend. De endorfine die je daarmee aanmaakt, zorgt ervoor dat je je gedurende de dag energieker voelt.

Werk aan je gezondheid met de Salut-app

Bronnen

Gezondheidsnet
NU.nl

Deel artikel