Deze 3 praktische leefstijltips kunnen somberheid in de herfst helpen voorkomen

Het seizoen van stevige stamppotjes, lange herfstwandelingen en warme sokken en dekentjes is begonnen. Voor velen een gezellig seizoen vol huiselijkheid. Maar wat nu als je last hebt van somberheid in de herfst? Deze praktische leefstijltips helpen je met de strijd tegen de herfstdip.

De herfstdip; wat is de oorzaak?

Wist je dat de herfstdip ook wel een seizoensgebonden depressie genoemd wordt? Je kunt het zo noemen zodra je twee jaar achter elkaar voor twee weken achtereenvolgens sombere gevoelens ervaart in de herfst. Een van de redenen dat veel mensen een dip ervaren in de herfst kan een gebrek aan daglicht zijn. De dagen zijn namelijk korter en ook zijn we minder vaak buiten, waardoor je lichaam vervolgens minder vitamine D en het gelukshormoon serotonine aanmaakt. Dit kan dan de oorzaak zijn van sombere gevoelens. Tenslotte verstoort minder daglicht helaas ook nog eens je dag- en nachtritme. Dit kan verklaren waarom je minder goed slaapt.

Hoe herken je ‘m?

Je herkent de herfstdip als je deze klachten ervaart:

3 leefstijltips om de herfstdip te verslaan

1. Buiten bewegen

De natuur is prachtig in dit seizoen. Ga daarom zoveel mogelijk naar buiten. Het liefst tussen de middag al, zodat je voldoende daglicht meepakt. Verken de mooiste herfstwandelingen in jouw omgeving. Even stoppen om foto’s te maken mag. 😉 Je bent vervolgens al wandelend je lichaam aan het helpen met de aanmaak van serotonine en vitamine D. Dit geeft je overdag een goed humeur en energie en ‘s nachts een betere nachtrust. Win-win! Ben je niet zo’n wandelaar? Buiten sporten kan natuurlijk ook. Wist je dat buiten sporten in de herfst en winter supergezond is?

Ken je dit Zweedse spreekwoord? “Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder”. Dit betekent “Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel”. Ultieme reden om jezelf een warme waterdichte jas cadeau te doen.

2. Let goed op je voeding

Zorg ervoor dat je voldoende verschillende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Wist je bijvoorbeeld dat er veel vitamine D in vette vis zit? Zorg verder voor minimaal 250 gram groenten en 2 stuks (200 gram) fruit per dag. Blijf zeker ook voldoende water (thee) drinken. Nog meer tips om je weerstand te verhogen vind je hier.

3. Wakker? Licht aan!

Opstaan in de herfst wordt makkelijker als je meteen de lampen aandoet en daarna de gordijnen alvast openzet. Ben je meteen je bed uit! Ook al ben je dan nog niet buiten, dit telt al wel als daglicht en geeft je vervolgens sneller een wakker en energiek gevoel. Heb je een kantoorbaan? Zorg ervoor dat je naast of bij een raam zit voor wat extra daglicht. Alle beetjes helpen namelijk.

Dit filmpje vat alle tips perfect samen:

Versla de herfstdip met de gratis Salut-app

Zet de Salut-app in om bij te houden wat je op een dag zoal doet aan beweging, gezond eten en ook ontspanning. En ontdek hierdoor welk effect dit heeft op hoe jij je voelt. Dit geeft je vervolgens waardevolle inzichten, waardoor gezonder leven stap voor stap makkelijker wordt. Dit komt onder andere doordat je zo steeds beter weet wat voor jou werkt. Neem gerust een kijkje in de app. En waarom niet vandaag al beginnen met het voorkomen van die vervelende herfstdip!
 

Werk aan je gezondheid met de Salut-app

Bronnen 

Holistic
Gezondheidsnet