Doe de checklist en ontdek hoe gezond je leefstijl is

Hoe houd jij je hart gezond? Volgens de Hartstichting is slechts 58 procent van de Nederlanders bewust bezig met hartgezondheid. Daarom is Wereld Hart Dag in het leven geroepen. Zodat er meer bewustwording en info komt over (het voor zijn van) hart- en vaatziekten. Wil je weten hoe gezond jouw hart is? Bekijk dan onze checklist en ontdek wat je zoal kunt verbeteren.

Doe de checklist en ontdek hoe gezond je leefstijl is

Bij het voorkomen van hart- en vaatziekten speelt je leefstijl en hoe goed je voor jezelf zorgt, een grote rol. Maar wat valt er precies onder gezond leven? En hoe kom je er vervolgens achter of je manier van leven gezond genoeg is? We nemen om die reden de belangrijkste leefstijltips met je door via een checklist. Zodat je op een makkelijke manier ontdekt op welk vlak het voor jou wellicht een tikje gezonder kan.

Gezond hart checklist 1; wat eet en drink je?

Hoe gezond eet en drink je eigenlijk? Deze checklist geeft het ideaalbeeld weer. Maar, het gaat er met deze lijstjes vooral om dat je ontdekt wat goed gaat en wat beter kan. We willen je niet het gevoel geven dat je dit ideaalbeeld na moet streven. Maar hoe eerlijker je naar jezelf bent, hoe beter. Er is niks mis met een leugentje om bestwil, behalve als het over de gezondheid van je hart gaat.

Ik eet…

 • minimaal 250 gram groente en 2 stuks of 200 gram fruit per dag.
 • maximaal 6 gram zout per dag.
 • elke dag een handje ongezouten noten.
 • zoveel mogelijk volkoren producten (zoals brood, crackers, pasta, rijst, noedels, etc.).
 • zoveel mogelijk vers en zo min mogelijk uit pakjes en zakjes.
 • weinig of geen vlees.

Ik drink…

 • maximaal 1 glas alcohol per dag.
 • voldoende water (zo’n 1,5 liter per dag), (kruiden)thee en filterkoffie.
 • zo min mogelijk frisdranken of energiedrankjes.

Aan de slag? Laat je dan inspireren door deze praktische artikelen over voeding.

Gezond hart checklist 2; hoeveel beweeg je?

Goed voor je hart zorgen betekent dat je het liefst dagelijks zorgt voor voldoende beweging. Ontdek wat jij al doet en wat je eventueel meer kunt gaan doen.

Ik beweeg…

 • minimaal 2,5 uur per week matig intensief.
  Het liefst verspreid je dit over alle dagen van de week. Voor matig intensief bewegen hoef je niet per se naar de sportschool. Je beweegt al matig intensief als je het warm krijgt, je hart sneller gaat kloppen en je sneller ademhaalt zonder buiten adem te raken. Je kunt nog een gesprek voeren. Voorbeelden zijn stevig wandelen, fietsen, zwemmen, tuinieren of bijvoorbeeld de ramen of je auto wassen.

Aan de slag? Laat je dan inspireren door deze praktische artikelen over beweging.

Gezond hart checklist 3; hoe vaak doe je aan ontspanning?

Stress is niet goed voor je hart. Heb jij het idee dat je te vaak stress ervaart? En vind je meer ontspannen lastig? Kijk waar je rust kunt winnen om zo met ontspanning steeds beter voor je hart te zorgen.

Ik ontspan voldoende door…

 • te weten wat mij ontspanning geeft en daar tijd voor te maken.
 • regelmatig yoga, meditatie of mindfulness oefeningen te doen.
 • mijn agenda minder vol te plannen en ruimte te houden voor ontspanning.
 • zo vaak mogelijk op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan.
 • niet teveel van mezelf te vragen en m’n to do’s realistisch te houden.
 • meestal 1 ding tegelijk te doen.
 • wat vaker nee te zeggen.

Aan de slag? Laat je dan inspireren door deze praktische artikelen over ontspanning.

Maak je ‘hart’ voor een gezonde leefstijl

Misschien vind je de checklist te veel voor de hand liggend. Dat begrijpen we. Maar toch, iemand vertellen hoe gezond leven in elkaar steekt is makkelijker dan het toepassen. En dan hebben we het nog niet eens over het volhouden van een gezonde leefstijl. Patronen veranderen die al jarenlang vast onderdeel zijn van je dagelijks leven, kost namelijk tijd. Wil je ook stap voor stap werken aan het verbeteren van jouw leefstijl? Kies dan 1 verandering om eerst op te focussen. Heb je deze enigszins onder de knie? Pas dan is het slim om een andere verandering toe te voegen. Gezonder leven wordt makkelijker als je klein begint, stap voor stap nieuwe dingen toevoegt en het samen doet met iemand uit je omgeving. Als je meer wilt weten over het vormen van gewoonten, raden we je dit artikel van harte aan.

Een gezond hart met de gratis Salut-app

De Salut-app zit boordevol mini-uitdagingen die jou een zetje in de richting van een gezonde leefstijl geven. Ook kun je bijhouden wat je doet aan ontspanning, beweging en gezonder eten. Vul je ook nog in hoe jij je elke dag voelt, dan kun je tot nuttige inzichten komen. Zo ontdek je stap voor stap welke gezonde routines voor jou werken en in je dagelijks leven passen. Neem gerust een kijkje.

 

Werk aan je gezondheid met de Salut-app

Bron

Hartstichting