Heb jij stiekem last van spanningsklachten of symptomen van stress?

Veel mensen hebben last van stress zonder dat ze dat zelf door hebben. Dat is niet gek, want na een tijdje ben je gewend aan die klachten of je hebt geaccepteerd dat ze nu eenmaal bij het leven horen. Toch kunnen ook die stressklachten leiden tot geheugenproblemen, angst of een burn-out. En dat wil je niet. Daarom is het belangrijk om ook af en toe te checken of je misschien last hebt van ongemerkte spanningsklachten of symptomen van stress.

3 ongemerkte spanningsklachten en symptomen van stress

Er zijn een heleboel merkbare signalen die aangeven dat je misschien last hebt van stress. Denk bijvoorbeeld aan hoofdpijn, nek- en rugklachten, veel zweten, vaker ziek zijn en slapeloosheid. Maar er zijn ook klachten en symptomen van stress die je zelf niet zo gauw door hebt:

  • Verminderde concentratie en geheugen
    Verminderde concentratie en geheugenproblemen heb je niet zo gauw door. En vaak zie je ze ook niet als spanningsklachten of symptomen van stress, maar schrijf je ze toe aan een slechte nachtrust. Toch is het goed om wat meer te ontspannen als je je hoofd er niet bij kunt houden of wanneer je dingen vaak vergeet!
  • Prikkelbaar zijn
    Meestal heb je het zelf niet in de gaten (of je wilt het niet toegeven), maar je omgeving weet het wel: je bent de laatste tijd een beetje prikkelbaar. Je bent snel boos of geïrriteerd en je kunt niet goed tegen drukte of lawaai. Vraag dus eens aan de mensen om je heen of zij iets aan je merken!
  • Overmatig eten, drinken of roken
    Overmatig eten, veel drinken of meer roken zijn ook ongemerkte spanningsklachten of symptomen van stress. Als je gespannen bent, eet je namelijk slechter en meer. Je drinkt meer alcohol of koffie en je steekt net wat vaker een sigaretje op als je rookt. Houd dus eens een eetdagboekje bij als je denkt dat je misschien last hebt van stress!

Spanningsklachten verminderen

Wil jij je spanningsklachten of symptomen van stress verminderen? Probeer eens deze 3 makkelijke ontspanningsoefeningen of doe thuis een paar fijne ademhalingsoefeningen tegen stress. Probeer regelmatig te ontspannen. Dat is goed voor je. En daar helpen we je graag bij. Met kleine challenges dagen we je regelmatig even uit om tijd voor jezelf te nemen. Benieuwd hoe dat werkt? Check Elke week gezonder of download de gratis Salut app en ervaar het zelf!

Werk aan je gezondheid met de Salut app

Bronnen:
Thuisarts
Stressplein