Herken ze op tijd en voorkom een burn-out

Drukke periodes op werk heeft iedereen wel. Als je lekker in je vel zit, heb je voldoende veerkracht om tijdelijk meer te werken. Maar wanneer is het te veel? Hoe herken je op tijd of de werkdruk je te veel is? De 5 signalen van te veel werkdruk in dit artikel helpen je hiermee.  

5 signalen van te veel werkdruk 

Wanneer is de werkdruk te hoog voor jou? Dit is lastig te zeggen omdat het per persoon anders kan zijn. Daarom is het belangrijk om de signalen op tijd te herkennen. En serieus te nemen. Want bij langdurig werken onder hoge druk, ontstaat de kans om in een burn-out te komen. Een burn-out kan jaren duren en je leven flink overhoop gooien. Voorkomen is beter dan genezen dus. Deze 5 signalen van te veel werkdruk helpen je met het op tijd herkennen wanneer het jou te veel wordt. 

Signaal 1: Vermoeid en piekeren 

Lig je al te lang wakker van het piekeren en zorgen maken? Waardoor je overdag vermoeid bent en je in een vervelende vicieuze cirkel terechtkomt? Terwijl je normaal gesproken goed slaapt en je overdag fit voelt? Dan hebben we een signaal te pakken. Tijd voor actie.  

Signaal 2: Futloos en nergens zin in hebben 

Als je merkt dat je steeds vaker nergens zin in hebt en op de bank hangen zo ongeveer het enige is wat je doet, is dat geen goed teken. Neem dit signaal serieus als het te lang aanhoudt. 

Signaal 3: Chronisch overwerken

Is overwerken ongemerkt een gewoonte geworden? Er is niks mis met af en toe overwerken, maar als het structureel wordt, dan is het tijd om aan de bel te trekken.  

Signaal 4: Kort lontje

Merk je dat je steeds vaker kortaf doet tegen je collega’s en thuis misschien zelfs minder kunt hebben van je kinderen, partner of vrienden? In combinatie met piekeren, slecht slapen, hoofdpijn en oververmoeidheid, is het niet gek dat je dan een kort lontje hebt. Neem dit signaal zeer serieus en erken het, anders komt die burn-out wel heel dichtbij.  

Signaal 5: Signalen negeren

Ben jij een kei in het negeren van de zorgen die de mensen om je heen naar je uitspreken? Niet meer doen. Juist dit zijn de mensen die jou goed kennen en het beste met je voor hebben. ‘Het werk gaat voor’, is een excuus waar je niet meer mee wegkomt, als je omgeving doorheeft dat de rek op is. 

Test of je naar de huisarts moet met de Salut-app

Wil je weten of het nodig is om even langs je huisarts te gaan? De Mentale Zelftest in de gratis Salut-app kan je hierbij helpen. Deze test is ontwikkeld door psychologen van The Mental Move. Het is een korte test en je ontvangt meteen de uitslag. Stel het niet langer uit als je bovenstaande signalen herkent en doe de test. Download hiervoor de Salut-app en navigeer naar het Gezondheidsscherm.
 

Werk aan je gezondheid met de Salut-app

Bronnen 

Holistik
Vivascoaching