Doe een mentale schoonmaak van 5 dagen

“Ik ruik de lente!” Geldt deze uitspraak ook voor jou na zo’n fijn weekend? De lente staat ook bekend om de voorjaarsschoonmaak. Alleen bedoelen we iets anders dan je huis opruimen of een sapkuur doen. We dagen je uit om je goede voornemens op te ruimen.

Een voorjaarsschoonmaak, maar dan anders

Wist je dat de lente een goede periode is om even de balans op te maken? Het vooruitzicht op meer daglicht en warme lange dagen geeft je namelijk frisse moed en energie. Precies wat je nodig hebt als je jouw goede voornemens van dit jaar wilt laten slagen. Hoe staat het er bij jou voor? Sta hier de komende 5 dagen even bij stil en besluit opnieuw wat je gezonde doelen worden. Dat geeft lekker veel ruimte in je hoofd.

Maak gebruik van de Stoplichtmethode

Hoe pak je het opruimen van je goede voornemens aan? Door gebruik te maken van de ‘Stoplichtmethode’:

Rood: waar stop je mee?
Welk goede voornemen past achteraf gezien toch niet zo goed bij je en kost je teveel moeite? Dit inzien hoeft niet hetzelfde te zijn als opgeven.

Oranje: waar ga je mee door?
Welk goede voornemen geeft je energie? Als je ontdekt waar je energie van krijgt, wordt doorgaan veel makkelijker. Ook vergroot het de kans op een nieuwe gezonde gewoonte.

Groen: waar start je mee?
Een nieuw seizoen geeft inspiratie en mogelijkheden. Met welk goede voornemen wil jij graag de lente beginnen?

Spreekt deze methode je aan? Kies dan een rustig moment uit, pak pen en papier en schrijf de antwoorden op deze vragen op. Wist je dat schrijven verhelderend en therapeutisch werkt? Je kunt alles van je afschrijven zonder oordeel. Dit geeft je niet alleen overzicht, ook zie je in wat er goed en minder goed ging. Zo kun je vervolgens op basis van eigen inzichten betere plannen maken.

3 tips die je helpen met deze mentale schoonmaak

Wil je graag gezonder leven en zorgen dat het je deze keer wel lukt om door te gaan? Deze 3 tips vergroten de kans op succes:

  • Kies iets waar je blij van wordt.
    Dat maakt het bewezen makkelijker om te wennen aan veranderingen.
  • Wees eerlijk en realistisch tegen jezelf.
    Kom je erachter dat je voornemens niet haalbaar zijn? Dan kan het zijn dat je te enthousiast bent gestart. Ga bij jezelf na of je goede voornemen echt bij je past voordat je verder gaat.
  • Begin klein.
    Wil je dit keer wel succes hebben met je goede voornemens? Houd je stappen klein en doe vervolgens 1 ding tegelijk.

De uitdaging

De uitdaging van deze week: ruim je goede voornemens op en neem hier 5 dagen de tijd voor. Het kan zijn dat je het liever in 1 of 3 dagen doet, maar het gaat erom dat je er de tijd voor neemt. Zodat je met frisse moed je voornemens weer oppakt en verder gaat met gezonder leven.

Nog meer uitdagingen?

Heb je de smaak te pakken? Wil je nog meer uitdagingen doen die je helpen met gezonder leven? Ga dan voor een digitaal steuntje in de rug en download vandaag nog de gratis Salut-app.

Werk aan je gezondheid met de Salut-app

Bron
Gezondheidsnet