7 dagen lang elke dag bewust naar muziek luisteren

Ben jij muziekliefhebber, grootverbruiker van Spotify en staat deze week de Top 2000 elke dag aan? Dan is de uitdaging van deze week vast heel makkelijk voor je; luister 7 dagen achter elkaar elke dag een moment bewust naar muziek. Want muziek is namelijk goed voor je brein!

3x waarom muziek goed is voor je brein

Muziek en het brein zijn dikke vrienden. Dit is wat er gebeurt in je hersenen als je muziek luistert:

● Muziek vermindert stress

Muziek luisteren vermindert stress. Het maakt namelijk endorfine vrij in je brein. Dat is het hormoon dat ervoor zorgt dat pijn en stress worden onderdrukt, waardoor er meer plaats is voor een geluksgevoel. Zeker rustgevende muziek werkt hiervoor erg goed. Handig bij die stressmomentjes of als je je een beetje somber voelt!

● Muziek verbetert je geheugen

Muziek kan veel hersengebieden stimuleren. Bijna allemaal zelfs. Dus ook de zogeheten hippocampus. Dat is een belangrijk onderdeel van je brein dat het langetermijngeheugen aanstuurt. Daarnaast maken sommige nummers ook herinneringen los. Kortom, door muziek te luisteren kun je je geheugen trainen. Goed voor mensen met dementie (of als je gewoon vaak je sleutels kwijt raakt)!

● Muziek stimuleert beweging

Als we muziek horen, willen we bijna automatisch bewegen. Dansen. Dat komt omdat muziek ook het bewegingscentrum in het brein prikkelt. En die beweging is weer belangrijk voor je hersenen zegt neuropsycholoog Erik Scherder. Want daardoor houd je ook je hersenen fit. Zo kun je bijvoorbeeld dingen beter plannen en heb je meer grip op je gedachten, emoties en gedrag. En als bonus kan een beetje opzwepende muziek je helpen nóg meer uit die full body workout te halen!

Challenge: 7 dagen lang elke dag bewust naar muziek luisteren

Plan de komende week elke dag een momentje in om bewust naar muziek te luisteren. Kies een nummer waar je blij van wordt en lekker op kunt dansen of juist een ontspannend nummer voor het slapen gaan.

Nog meer challenges?

Wil je nog meer challenges die je helpen met meer ontspannen of bewegen? Of wil je jouw lichaam én je hersenen gezond houden? Download nu de gratis Salut-app en ontdek wat werkt voor jouw gezondheid.

 

Werk aan je gezondheid met de Salut-app

Bronnen:
NPO Radio 4
AD