Leer etiketten lezen als een gezondheidsguru

Gezonder leven begint onder andere met gezonder eten. En dat begint op zijn beurt weer in de supermarkt. Met etiketten lezen om precies te zijn. Maar daar staat vaak zoveel informatie op dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Dus waar moet je naar kijken om te bepalen of iets een écht gezonde keuze is? Of iets veilig is? Of duurzaam? Kortom, waar moet je op letten bij het lezen van een etiket?

Waarom etiketten lezen belangrijk is

Etiketten op de verpakking van een product moeten je wettelijk gezien allerlei informatie geven. Daarmee kun je bijvoorbeeld producten met elkaar vergelijken en zo een gezondere en/of duurzamere keuze te maken. Maar met etiketten lezen kun je ook bepalen of je iets beter niet kunt eten. Omdat je bijvoorbeeld je cholesterol wilt verlagen of omdat je een glutenintolerantie hebt ontwikkeld. Ook niet onbelangrijk!

Zo kun je het best etiketten lezen

Wil je etiketten leren lezen? Kijk dan vooral naar de ingrediëntenlijst, het overzicht met de voedingswaarden en het bewaaradvies op de verpakking van voedingsmiddelen:

  • Ingrediëntenlijst
    Bij de ingrediëntenlijst vind je terug waar het product van gemaakt is. De ingrediënten die het meest in de voeding zitten, staan vooraan. En waar het minst van in zit, vind je achteraan. Stoffen waar je allergisch voor kunt zijn (tarwe, lactose, noten) staan dikgedrukt. Zodat je meteen kunt zien of je iets mag eten. Over het algemeen geldt: hoe minder ingrediënten, hoe gezonder het product!
  • Voedingswaarden
    Ieder etiket bevat een opsomming van de voedingswaarde per 100 ml of 100 gram. Door etiketten te lezen kun je zien hoeveel eiwitten, koolhydraten, vetten en soms ook vezels een bepaald product bevat. Ook check je eenvoudig hoeveel suikers en zout er in dat voedsel zit. Vervolgens kun je dat heel makkelijk vergelijken met een zelfde product van een ander merk.
  • Bewaaradvies
    Interessant als je gezonder wilt eten, maar ook belangrijk voor veilige voeding: het bewaaradvies. Hier staat hoe je het product het best kunt bewaren. Daarmee ga je de groei van bacteriën en schimmels tegen én zorg je dat de smaak en de voedingsstoffen optimaal bewaard blijven. Dat helpt je bijvoorbeeld weer om net wat vaker te koken met verse groenten!

Voedingsweetje: suiker heeft meerdere benamingen

Staat er suikervrij op de verpakking? Of zie je geen suiker op de ingrediëntenlijst staan? Dat betekent niet dat er geen suiker in zit. Suiker heeft namelijk meerdere benamingen. Zo wordt melksuiker vaak aangeduid met lactose, fruitsuiker met fructose en druivensuiker met glucose. Zie je één van de termen vooraan de ingrediëntenlijst? Dan weet je dat het product misschien toch iets te veel suiker bevat!

Ook gezonder eten? Download de Salut-app!

Wil je ook gezonder eten? Etiketten lezen helpt je daarbij. Net als Salut. Met kleine, haalbare challenges dagen we je namelijk uit om eens een paar dagen op je voeding te letten. Zo kom je erachter dat je met een paar kleine aanpassingen al zorgt voor een gezonder voedingspatroon. Benieuwd hoe het werkt? Download de gratis Salut-app en laat je verrassen!

Werk aan je gezondheid met de Salut app

Bronnen:
Consumentenbond
Libelle