Hoe word je weer helemaal zen?

Je moet straks een presentatie geven voor een grote groep mensen. En vanmiddag moet dat rapport ook nog af. Je hebt nog te veel te doen in te korte tijd. Kortom, je bent gestrest en dat is niet goed voor je. Hoe kun je dan snel weer de rust vinden en de controle terug krijgen? Met andere woorden, hoe kun je dan snel weer zen worden?

Wat is zen eigenlijk?

Zen is een vorm van boeddhisme waarbij de focus wordt gelegd op concentratie-meditatie. Het betekent eigenlijk dat je in balans komt met jezelf en met je omgeving. Tegenwoordig gebruiken we het vooral om aan te geven dat je rustig en ontspannen bent. En daar hoef je helemaal geen uren voor te mediteren of een mindfulnesscursus van 6 weken voor te volgen. Met deze 5 tips kun je namelijk zelf weer snel weer zen worden.

Zen worden: 5 tips

Wil je snel zen worden? Probeer dan één van de volgende manieren:

 1. Wandelen
  Buiten wandelen doet wonderen. Een rondje lopen helpt je namelijk om negatieve gedachten te verminderen. Zeker als je een wandeling maakt in een park of bos en de omgeving eens goed in je opneemt. Na je wandeling ben je vaak een stuk positiever en heb je weer nieuwe energie!
 2. Neem een warm bad
  Drukke dag gehad en kom je een beetje overprikkeld thuis? Neem dan eens een lekker warm bad. Dat zorgt voor een betere bloedsomloop en je spieren raken er lekker relaxed van. Als bonus kun je door zo’n bad vaak ook nog ontspannen slapen!
 3. Ademhalingsoefeningen
  Geen tijd om een rondje te wandelen of een warm bad te nemen? Probeer dan eens de 4-7-8 ademhaling of één van de andere makkelijke ademhalingsoefeningen tegen stress. Die kun je altijd en overal even snel doen!
 4. Luister je favoriete muziek
  Je favoriete muziek is niets voor niets je favoriete muziek. Je hebt er goede herinneringen aan. Je wordt er blij van. Rustig of juist energiek. Dus doe vooral je oortjes even in en speel een paar van je favoriete nummers af!
 5. Sporten
  Door te sporten maakt je lichaam endorfine aan. Dat is het snelst werkende anti-stress hormoon. Door deze complete full body workout voor thuis te volgen, een paar push-ups te doen en zelfs door alleen al een beetje rekken en strekken kun je al snel weer zen worden!

Ook meer ontspannen? Download de Salut-app!

Wil je regelmatig even zen worden en toewerken naar een gezondere leefstijl met minder stress? Met kleine uitdagingen helpen we je om jezelf aan te leren te ontspannen. Benieuwd hoe dat werkt? Download de gratis Salut-app en ga aan de slag!

Werk aan je gezondheid met de Salut app

Bronnen:
Het NLP College
Bedrock