Alzheimer herkennen: de symptomen

Je opa of oma gedraagt zich anders. Je ouders worden vergeetachtiger. Of je merkt dat je steeds vaker zelf spullen kwijtraakt. Dat gebeurt nu eenmaal als je ouder wordt. Toch kunnen het eerste tekenen van dementie zijn. Meestal herken je dementie of alzheimer pas je last hebt van hele duidelijke geheugenproblemen. Gelukkig laat onderzoek zien dat een verhoogd risico op alzheimer al eerder te herkennen is. Namelijk door naar de pupillen te kijken!

Wat is alzheimer precies?

Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. De ziekte begint vaak met een lichte vorm van geheugenverlies. Hoe langer het duurt, hoe erger het wordt en hoe meer dagelijkse handelingen je niet meer (goed) kunt doen. Denk koffiezetten. Of aankleden. Daarom worden mensen met alzheimer steeds afhankelijker van hun partner of familie. En dat kan behoorlijk zwaar zijn.

Onderzoek: kijk naar de pupillen!

Je kunt alzheimer herkennen aan veelvoorkomende symptomen als vergeetachtigheid, taalproblemen en vergissingen in tijd en plaats. Maar die klachten zijn vaak pas zichtbaar als de hersenen al aangetast zijn en je dus al last hebt van alzheimer. Onderzoek wijst nu uit dat je het ook al eerder kunt zien door naar de pupillen te kijken. Om precies te zijn: naar de reacties van je pupillen wanneer je hard moet nadenken!

Hoe werkt het?

Alzheimer tast een bepaald gebied van de hersenen aan. Datzelfde gebied staat in verbinding met je ogen. Door te kijken naar hoe groot je pupillen worden als je hard moet nadenken, kunnen onderzoekers vaststellen of je een verhoogd risico op alzheimer hebt. Grotere pupillen duiden op een de aanwezigheid van een bepaalde stof die vaak in verband wordt gebracht met alzheimer. Zo kunnen de onderzoekers relatief snel zien of je alzheimer kunt ontwikkelen … nog vóór dat je symptomen hebt.

En waarom is het belangrijk?

Er is helaas geen medicijn dat alzheimer geneest. Er is geen weg terug. Maar je kunt het wel remmen. Hoe eerder je dan weet dat iemand alzheimer heeft, hoe eerder je maatregelen kunt nemen om te zorgen dat het minder snel gaat. Psychologische hulp, logopedie of de hersenen actief houden, bijvoorbeeld. Dat is beter voor iedereen!

Kans op alzheimer verminderen? Lees deze artikelen:

Bronnen:
Libelle
ScienceDaily

Deel artikel