5 dagen lang: ontbijt met fruit (met 5 ontbijttips!)

Minimaal twee stuks fruit of 200 gram fruit eten per dag. Vrijwel iedereen is bekend met deze voedingsrichtlijn. Maar wist je dat volgens het RIVM slechts een kwart van de mensen hieraan voldoet? Daarom dagen we je uit: ontbijt met fruit.  

Ontbijt met fruit; de gezonde effecten op de lange termijn 

Als je ontbijt met fruit, begin je de dag supergezond. Tegelijkertijd ben je ook goed op weg naar het eten van 2 stuks fruit per dag. Maar waarom is het eten van voldoende fruit zo gezond? Op de lange termijn verlaagt twee stuks (of 200 gram) fruit per dag het risico op hart- en vaatziekten. Ook hangt dagelijks voldoende fruit eten samen met minder kans op diabetes type 2, darmkanker en longkanker.

Ontbijt met fruit; de gezonde effecten op de korte termijn 

Wat je op de korte termijn merkt als je fruit eet, is dat het je energie geeft, verfrissend werkt en je stoelgang verbetert. Ook zorgt voldoende fruit eten voor een betere energiebalans verdeelt over de hele dag. En wat dacht je van al die vitaminen, mineralen, gezonde suikers en vezels die je binnen krijgt. Daarom is je dag starten met fruit altijd een goed plan. 

Start je dag fris en fruitig met deze 5 ontbijttips 

Om je te inspireren hebben we 5 snelle en lekkere ontbijtjes voor je. Er zit vast wel iets tussen wat bij je past of wat je leuk vindt om uit te proberen. Daar gaan we: 

  1. Volkoren boterham of cracker met pindakaas en banaan
  2. Yoghurt of kwark (eventueel plantaardig) met fruit, bijvoorbeeld appel, kiwi of mango
  3. Fruit smoothie
  4. Havermoutpap met blauwe bessen
  5. Bananenpannenkoekjes met rood fruit

Online kun je bijvoorbeeld hier wat handige recepten vinden.

De uitdaging in een notendop 

De uitdaging van de week is dus: ontbijt met fruit. En helaas, een glas vruchtensap telt niet mee. Het gaat er namelijk om dat je het fruit helemaal opeet (schillen mag) om op deze manier zoveel mogelijk te profiteren van alle voedingsstoffen. 

Tip! Kies 3 ontbijtjes uit en wissel deze af. Zo kun je flink variëren met allerlei fruitsoorten, zodat je telkens verschillende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Ook kun je meteen de juiste ingrediënten in huis halen voor meerdere dagen, zodat je minder gauw in de verleiding komt om voor iets anders te kiezen. 

Nog meer uitdagingen?

Wil je nog meer uitdagingen die gezond voor je zijn? Ga dan voor een digitaal steuntje in de rug en download vandaag nog de gratis Salut-app. Je kunt in de app bijhouden wat je op een dag zoal doet aan beweging, ontspanning, je eetpatroon en hoe jij je hierbij voelt. Dit geeft je waardevolle inzichten en legt jouw persoonlijke patronen bloot, zodat gezonder leven steeds makkelijker wordt.

Werk aan je gezondheid met de Salut-app

Bron 

Voedingscentrum