Hoe kun je je eigen uitstelgedrag aanpakken?

Je weet dat je dat rapport in moet leveren. En je weet ook dat je eigenlijk nog even naar de dokter moet om dat bultje te laten checken. Oh, en je moet ook al weken die ene vriendin weer eens bellen. Maar toch plof je eerst even op de bank om die serie op Netflix af te kijken. Je stelt het uit. Alweer. En stiekem baal je daar eigenlijk wel van. Dus hoe kun je dan je eigen uitstelgedrag aanpakken?

Waarom stel je taken uit?

Mensen die impulsief en snel afgeleid zijn, stellen daardoor vaker iets uit. Dat is misschien niet zo gek. Maar meestal zit er ook iets anders achter het uitstellen van taken: faalangst, onzekerheid, angst voor kritiek of bijvoorbeeld minderwaardigheidsgevoelens. Daardoor krijg je (te) veel stress als iets mislukt. Soms zelfs slapeloosheid. Uitstellen is dan een veilige optie. Want als je ergens niet aan begint, kan het ook niet mislukken.

Zo kun je uitstelgedrag aanpakken

Echt uitstelgedrag aanpakken is soms best lastig. Meestal lukt het wel om je op te laden om toch die ene twee taken te doen, maar een volgende keer stel je het net zo goed wéér uit. Pak het daarom bij de bron aan en ga naar wat jouw reden is. Denk je dat je het niet kan? Schakel hulp in! Ben je snel afgeleid? Zorg dan eerst dat er geen afleidingen meer zijn en beloon jezelf als je je taak hebt volbracht. En mis je gewoon de motivatie? Bedenk dan wat het grotere doel van de taak is!

Tips om uitstel te voorkomen

Er zijn ook een aantal tips die je helpen om je opdracht met beide handen meteen aan te pakken én te volbrengen. Van begin tot eind. Zo kun je uitstelgedrag voorkomen en op tijd aan je taak beginnen. Kun je daarna altijd nog die serie afkijken als beloning voor je harde werk!

  • Begin met een goed gevulde maag, zorg voor een opgeruimd bureau en verminder alle mogelijke afleidingen vooraf. Zo kun je de focus beter behouden!
  • Werk met to-do-lijsten en knip grotere projecten eventueel op in kleinere deeltaken die je sneller af kunt strepen. Dat zijn telkens weer kleine succesmomentjes. En die geven je zelfvertrouwen en motivatie!
  • Plan genoeg rustmomentjes tussendoor. Neem af en toe pauze (ook als je thuiswerkt) en beloon jezelf met iets ontspannends als je taak is afgerond. Hoe klein die ook is!
  • Werk door tot je jezelf in ieder geval een voldoende geeft. Een 6. Dat is goed genoeg. Voor nu. Als je dan nog tijd en zin hebt om door te gaan, dan kun je je werk altijd nog perfectioneren!
  • Kom je er niet uit of zit je even vast? Bedenk dan waar je het uiteindelijk allemaal voor doet. Krijg je weer nieuwe motivatie van!

Bronnen
Quest
Pause to play