5 tips waardoor je minder gauw aankomt op vakantie

Ruim 60% van de vakantiegangers komt aan tijdens de vakantie. Hoe zorg je ervoor dat jou dat niet overkomt? En je thuiskomt zonder vervelende vakantiekilo’s als souvenir? Leg je koffer opzij en ontdek deze tips!

Vakantiekilo’s voorkomen doe je zo (5 tips)

Ben je net zo goed bezig met gezond afvallen en op gewicht blijven, is de zomervakantie in aantocht. Wat nu? Deze tips laten je zien dat het echt kan om tijdens je vakantie niet aan te komen. Terwijl je evengoed geniet van lekker eten en drinken. Word jij het levende bewijs dat het kan? Als je deze tips ter harte neemt, kom je al een heel eind.

1. Kies bewust

Vakantie gaat over de touwtjes even laten vieren. Je kunt dus minder streng zijn en tegelijkertijd bewust kiezen. Dit kan je namelijk helpen met het voorkomen van vakantiekilo’s. Bepaal bijvoorbeeld welk extraatje de calorieën waard zijn. De een geeft meer om een lekker drankje en de ander geeft de voorkeur aan een ijsje. Als je elke vakantiedag bewust kiest wat je cheat momentje wordt, kun jij je er op verheugen en geniet je er extra van. En wordt het makkelijker om de rest van de dag te kiezen voor gezondere opties.

2. Blijf bewegen

Ga lekker zwemmen, maak een dagelijkse strandwandeling, doe mee met een potje jeu de boules en badminton erop los. Kortom, zorg dat je elke dag beweegt en niet aan je strandstoel vastgeplakt zit. Zo compenseer je voor de extraatjes die je eet of drinkt omdat het tenslotte vakantie is.

3. Let op je portie grootte

Waarschijnlijk ga je tijdens je vakantie vaker uit eten. Heerlijk! Let daarbij op dat je portie net zo groot is als thuis. Wil je meerdere gangen eten? Kies dan bijvoorbeeld voor 2 voorgerechten in plaats van een voor- en hoofdgerecht.

4. Snack gezond

Kies bijvoorbeeld voor watermeloen in plaats van een ijsje. En pak in plaats van chips een handje (ongezouten) noten. Zo kun je evengoed genieten van een welverdiend tussendoortje.

5. Houd vast aan je ritme zoals thuis

Eet je thuis drie keer per dag? Probeer dit op vakantie vast te houden. De teugels soms wat laten vieren is prima, het is tenslotte vakantie. Maar dezelfde regelmaat als thuis aanhouden, helpt je met het voorkomen van vakantiekilo’s.

Alcohol is de grootste boosdoener

Op vakantie is de kans groot dat je meer alcohol drinkt. Gemiddeld gezien drinken mensen in Nederland zo’n 8 glazen alcohol per week en verdubbelen we dit tijdens de vakantie naar 16 drankjes per week. Wil je dus heel graag zonder vakantiekilo’s thuiskomen, kun je dit voorkomen door bijvoorbeeld het aantal drankjes bij te houden en vervolgens niet meer te drinken dan anders.

Op vakantie met de gratis Salut-app

De Salut-app kan jou helpen met bijhouden wat je op een vakantiedag zoal doet aan beweging, ontspanning en gezonder eten. Verval je bijvoorbeeld gauw in slechte vakantiegewoontes? Of ervaar je juist meer wilskracht en gaat gezonder leven je op vakantie makkelijker af? Ontdek met de app wat voor jou werkt om je gezonder te voelen.

 

Werk aan je gezondheid met de Salut-app

Bronnen 

Voedingscentrum
Jan magazine