Gezellig borrelen! Maar hoe geniet je zonder kater?

Terrasjestijd! Een favoriete sociale bezigheid van velen van ons. En terecht! Maar urenlang genieten van zon, zalige drankjes en het ‘zien en gezien worden’ betekent ook kans op binge drinken. Lees daarom mee en ontdek waar onze voorkeur voor alcohol vandaan komt. En ontdek hoe je binge drinken kunt voorkomen.

Wat is binge drinken?

Binge is een Engels woord voor overdadig. We spreken van binge drinken als je 4 (voor vrouwen) tot 6 (voor mannen) glazen alcohol drinkt tijdens één gelegenheid. Het klinkt als iets wat voornamelijk onder jongeren gebeurt, maar niks is minder waar. Ook volwassenen vallen voor de verleiding van alcohol. En verliezen dan ook de grens uit het oog. Tijd om, met het terrasseizoen in het vizier, ons eigen drankgebruik en de fysieke gevolgen eens onder de loep te nemen.

Waar komt onze voorkeur voor alcohol vandaan?

Ooit gehoord van de ‘dronken aap- hypothese’? Uit onderzoek van Robert Dudley, professor aan de University of California, blijkt dat mensapen gek zijn op gefermenteerd fruit dat alcohol bevat. Het is hierdoor mogelijk is dat onze voorkeur voor alcohol een erfenis van de mensaap is. De reden waarom ze deze voorkeur jaren geleden al hadden? Dat is hoogstwaarschijnlijk omdat ze met gefermenteerd fruit meer calorieën binnenkregen. En meer calorieën betekent meer energie. Zo hoef je er minder vaak op uit om voedsel te zoeken.

Wil je hier meer over weten? Bekijk dan zeker dit korte filmpje waarbij het je helemaal duidelijk wordt.

Wat doet binge drinken met je lichaam?

Wat gebeurt er mogelijk met je lijf als je tijdens een gelegenheid 4 tot 6 glazen alcohol of meer nuttigt? We sommen een aantal effecten op:

  • Je nieren, lever, maag en hersenen beschadigen;
  • De kans op een hartinfarct neemt toe vanwege de hoge bloeddrukschommelingen die ontstaan door alcoholgebruik;
  • Er kan een herseninfarct onstaan doordat je bloed minder goed stolt;
  • Het risico bestaat dat je denkvermogen en geheugen vermindert;
  • De kans op overgewicht vergroot.

Hoe voorkom je binge drinken?

Toch best pittig, die opsomming van de effecten van overmatig drinken. Des temeer reden om lekker te genieten van een gezellige borrel, zonder de grens van drie alcoholische drankjes uit het oog te verliezen. Zorg er als eerste voor dat je niet begint met drinken op een lege maag. Daarnaast helpt het je enorm als je consequent na elk glas alcohol een glas water drinkt. Probeer ook zeker de alcoholvrije variant uit van jouw favoriete drankje. Of ga voor een heerlijke mocktail.

Helemaal stoppen met alcohol drinken is niet nodig om teveel alcohol te voorkomen. Net als met alles, gaat het om de balans. En je bent tenslotte pas aan het binge drinken na je derde glas.

Tip! Ga je met vrienden aan de borrel? Dan is er vaak sociale druk waardoor overmatig drinken op de loer ligt. Probeer dit eens: spreek vooraf met elkaar af dat je het bij maximaal drie alcoholische drankjes houdt. Net zo gezellig en iedereen is vast blij om zonder kater wakker te worden.

Van je slechte gewoonte af met de gratis Salut-app

Wist je dat je in de Salut-app allemaal uitdagingen vindt die je stap voor stap van je slechte gewoonte af kunnen helpen? En je ook bewust maken van je eigen gedrag? Neem een kijkje, maak een account aan en start vandaag nog je eerste uitdaging.

 

Werk aan je gezondheid met de Salut-app

Bronnen 

Afkickkliniekinfo.nl
Women’s Health magazine