Beter slapen met ontspanningsoefeningen in bed

Daar lig je dan in bed. Met je ogen wijd open lig je nog na te denken over wat er allemaal gebeurd is. Of over wat je nog allemaal moet doen. Daardoor val je maar niet in slaap. Voor je het weet is het ochtend en gaat je wekker weer bijna. Je staat moe op of je hebt last van de andere gevolgen van een slaaptekort. Vervelend … maar gelukkig kun je beter slapen met deze 3 ontspanningsoefeningen voor in bed.

3 rustgevende oefeningen voor het slapen

Wil jij je makkelijker in slaap vallen? Doe dan deze 3 makkelijke ontspanningsoefeningen in bed:

1. Adem in, adem uit
Ademhalingsoefeningen zijn de perfecte ontspanningsoefeningen voor in bed. Je hebt er geen yogamatje voor nodig en je kunt ze altijd even doen. Hoe laat het ook is. En het is bovendien heel makkelijk. Op de volgende manier kun je al een goede ademhalingsoefening doen:

  1. Ga comfortabel liggen en sluit je ogen
  2. Adem vier tellen in door je neus
  3. Houd je adem twee tellen in
  4. Adem in 8 tellen weer uit door je neus
  5. Herhaal totdat je rustig bent

Door je te concentreren op je ademhaling denk je even niet aan al die stressvolle dingen. Ook brengt een bewuste ademhaling je hartslag omlaag, waardoor je lichaam ook klaar is om te slapen. Iets nieuws proberen? Bekijk dan ook eens of de 4-7-8 ademhaling voor jou werkt!

2. Slaapmantra maken
Een mantra is vaak een woord, korte zin of uitspraak die je steeds herhaalt zodat je weer rustig wordt. Door je te concentreren op het herhalen van je mantra, kom je als het ware even uit je drukke hoofd. Uit de negatieve of stressvolle gedachten die je wakker houden. Fijn! En zo maak je je eigen slaapmantra:

  1. Kies maximaal 3 woorden waar je blij van wordt of een positief gevoel van krijgt
  2. Focus je op die woorden en herhaal ze rustig achter elkaar
  3. Blijf ze herhalen, net zo lang tot je weer rustig bent

3. Schaapjes tellen
Misschien een beetje gek, maar het klassieke schaapjes tellen is echt één van de meest effectieve ontspanningsoefeningen voor in bed. Al helemaal bij slapeloosheid. Het gaat hierbij trouwens niet om de schaapjes, maar om het tellen. Daarmee geef je je hersenen namelijk een nieuwe taak en ben je even niet bezig met je gedachten. Tel bijvoorbeeld af van 1000 naar 0 en stop niet voor het gelukt is. Je zult zien dat je vaak al binnen enkele minuten slaperig wordt!

Bonus: ontspannen voor het slapen
Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook voor slapeloosheid. Je kunt dus ook proberen om te ontspannen voor het slapen. Zo voorkom je namelijk dat je gestresst naar bed gaat en zorg je voor een betere nachtrust. Zelfs zonder die ontspanningsoefeningen voor in bed!

Bronnen:
Gezondheidsnet
Happy with Yoga