Ontspanning zorgt voor een betere nachtrust. 

Ontspannen gaan slapen zorgt voor een betere nachtrust. En daardoor ben jij overdag productiever. Je kunt je beter concentreren. Je hebt meer energie. Je bent vrolijker. En je hebt ook nog minder kans op depressies, hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Kortom, slaap is heel belangrijk voor je gezondheid. Maar hoe kun je dan ontspannen voor het slapen en zo zorgen voor die optimale nachtrust?

3 manieren om te ontspannen voor het slapen

Stress en spanning zorgen ervoor dat je moeilijk in slaap valt. Dat je in bed ligt te piekeren. Onderstaande manieren verminderen die stress en spanning. Daarmee zorg je ervoor dat je goed kunt ontspannen voor het slapen!

1. Lezen

Leg weer eens een boek op je nachtkastje! Bij voorkeur eentje die lekker wegleest en waar je rustig en blij van wordt. Je kunt die spannende thriller toch beter bewaren voor je wanneer je op vakantie bent. En een boek lezen op je telefoon werkt ook niet echt, want met je smartphone slaap je juist slechter.

2. Douchen / een bad nemen

Een uurtje voordat je gaat slapen onder de douche springen of even relaxen in een lekker warm bad kunnen je ook goed helpen om ontspannen in slaap te vallen. Door de warmte verdwijnt de spanning namelijk uit je spieren. Je wordt er zen van. Als bijkomend voordeel koelt je lichaam na het douchen af. En dat is een signaal voor je hersenen dat het bedtijd is!

3. Ontspanningsoefeningen

Het zit ‘m natuurlijk al in de naam: ontspanningsoefeningen helpen je ontspannen voor het slapen. Het maakt daarbij niet uit of je deze ontspanningsoefeningen doet om stress te verminderen of dat je voor één van onze makkelijke yoga oefeningen gaat. Mediteren en de 4-7-8 ademhalingsoefening kunnen je ook helpen te ontspannen. Doe vooral waar je je prettig bij voelt!

Tip: Maak er een ritueel van!
Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt ook bij ontspannen voor het slapen. Probeer daarom één of meerdere dingen uit en houd de resultaten bij in de Salut app. Zo weet je wat voor jou werkt. En als je dat vervolgens iedere avond doet, dan weet je lichaam precies wanneer het tijd is om te slapen. Zo val je altijd ontspannen in slaap.

Bronnen:
Nu.nl
Men’s Health