7 dagen lang ontspannen in slaap vallen met deze ademtechniek

Vind je het lastig om ‘s avonds voordat je gaat slapen tot rust te komen? En alle prikkels van de dag van je af te schudden? Doe dan zeker mee met de uitdaging van deze week: doe de 4-7-8 ademhaling. Het resultaat zal je verrassen.

Aan de slag! Hoe doe je de 4-7-8 ademhaling?

De 4-7-8 ademhaling is een eenvoudige oefening die iedereen kan. Zo pak je het aan:

  • Ga lekker zitten of liggen en leg je handen op je buik.
  • Adem 4 seconden door je neus in.
  • Houd je adem dan 7 seconden vast (je adem inhouden).
  • Adem vervolgens in 8 seconden rustig uit via je mond.

In plaats van precies te letten op seconden, kun je ook gewoon het aantal tellen in je hoofd aanhouden en ervoor zorgen dat deze even lang zijn. Doe deze oefening vervolgens minimaal twee keer achter elkaar en ervaar wat het met je doet. Het is de bedoeling dat je meer gaat ontspannen, daarom wordt deze oefening ook wel de ontspanningsademhaling genoemd.

Dit korte filmpje kan je helpen om de 4-7-8 ademhaling op de meest effectieve manier onder de knie te krijgen.

Waarom helpt de 4-7-8 ademhaling met beter slapen?

Doordat je focust op je ademhaling, komen je gedachten tot rust en maak je jouw hoofd leeg. Tegelijkertijd ervaar je een gevoel van rust en kalmte en je stopt met piekeren. Wist je dat je met deze bewezen slaaptechniek binnen een minuut in slaap kunt vallen? Maar, ook in dit geval geldt; oefening baart kunst.

Tip! Wil je meer hulp bij beter slapen? Laat je inspireren door dit artikel met slaaptips en ontdek vervolgens wat voor jou werkt.

De uitdaging

De uitdaging van deze week: ga 5 dagen lang voor een ontspannen nachtrust met de 4-7-8 ademhaling. Merk je tijdens deze 5 dagen op dat je inderdaad rustiger in slaap valt? Maak dan een gewoonte van deze uitdaging. Hoe je dat doet lees je hier.

Nog meer uitdagingen?

Wil je nog meer uitdagingen die je helpen met beter slapen? Ga dan voor een digitaal steuntje in de rug en download vandaag nog de gratis Salut-app.

Werk je in de zorg? Dan hebben we iets extra’s voor je! Download de gratis Salut-app, ga vervolgens naar het startscherm en tik daarna op de tegel ‘Werk je ook in de zorg?’. Je vindt daar, in samenwerking met Stichting IZZ, meer informatie en praktische tips gericht op professionals in de zorg. Het huidige thema is ‘Eerste hulp bij slaap’. Neem gauw een kijkje en laat je inspireren.

Werk aan je gezondheid met de Salut-app

Bron

Mens en gezondheid