7 dagen lang elke dag even tuinieren voor een positief gevoel

Schoffelen, harken, plantjes planten. Er is altijd genoeg te doen als je een tuin hebt. Wist je dat tuinieren een bewezen positief effect op je gezondheid heeft? Top hobby dus! Doe daarom mee met deze uitdaging en ga elke dag minstens een half uurtje tuinieren!

Wat maakt tuinieren gezond?

Heel Holland tuiniert! En met recht, want tuinieren is gezond. Maar wat maakt tuinieren nou zo’n gezonde bezigheid? We noemen een aantal redenen op:

1. Met tuinieren verbrand je calorie├źn

Jouw tuin is je persoonlijke groene sportschool. Reken maar dat je van al dat vegen, snoeien, harken, bukken en water geven aardig wat spieren aan het werk zet. Perfect hulpmiddel bij bijvoorbeeld gezond afvallen.

2. Tuinieren heeft een positief effect op je brein

Wist je dat tuinieren het probleemoplossend deel van je brein stimuleert? Hierdoor wil je graag nieuwe dingen leren. Bovendien kan regelmatig in de tuin bezig zijn zelfs de kans op Alzheimer verkleinen.

3. Buiten zijn in de natuur geeft ontspanning

Na al dat werken in de tuin is het ook heerlijk om er zoveel mogelijk van te genieten. Met gewoonweg buiten zijn in de natuur ben je al gezond bezig.

Ontdek hier de 6 bewezen gezondheidsvoordelen van buiten zijn in de natuur.

4. Tuinieren geeft je een vitamine D boost

Daglicht helpt je lichaam met de aanmaak van vitamine C. En dat zorgt onder andere weer voor sterke botten en tanden.

5. Je eet gezonder uit je moestuin

Met een eigen moestuin is de kans groter dat jij gezonder eet. Je hebt namelijk toegang tot verse en onbespoten groente en fruit.

Help, ik heb geen tuin!

Geen paniek. Als je geen tuin hebt, zijn er genoeg opties om op een creatieve manier toch te profiteren van de gezonde effecten van tuinieren. Pak de schoffel als je bij vrienden-met-tuin bent, help ouderen met het bijhouden van hun tuin, neem een moestuin of tover je balkon of vensterbank om tot kruidentuin. Waar een wil is, is een tuin!

De uitdaging in een notendop

Dit is ‘m dus, de uitdaging van de week: ga elke dag een half uurtje tuinieren. Maar pas op, de kans is groot dat je niet anders meer wilt. En je ongemerkt een nieuwe gewoonte te pakken hebt.

Nog meer uitdagingen?

Wil je nog meer uitdagingen die je leefstijl wat gezonder kunnen maken? Ga dan voor een digitaal steuntje in de rug en download vandaag nog de gratis Salut-app. Je kunt in de app precies bijhouden hoe regelmatig jij in de tuin werkt en hoe jij je hierbij voelt. Dit geeft je waardevolle inzichten zodat gezonder leven op welk leefstijlgebied dan ook steeds makkelijker wordt.

 

Werk aan je gezondheid met de Salut-app

Bronnen

Intratuin