Ontdek de 6 bewezen gezondheidsvoordelen

Buiten zijn in de natuur. Wist je dat jij je gelukkiger voelt, als je dit minimaal 120 minuten per week doet? Wil je weten hoe gezond buiten zijn in de natuur voor je is? Lees verder en ga daarna lekker de buitenlucht in. 

Wat levert buiten zijn in de natuur je op?

75 procent van de Nederlanders haalt de norm van 120 minuten per week buiten zijn in de natuur niet. En dat terwijl een frisse neus halen zo makkelijk kan zijn. Je hoeft namelijk niet meteen urenlang door het bos of op het strand te wandelen of buiten te sporten. Een boom knuffelen is ook geen vereiste. Dat mag overigens wel. 😉

Even tuinieren, een ommetje maken door een park of koffie drinken en picknicken in het zonnetje. Allemaal voorbeelden van even buiten zijn in de natuur die je zonder al teveel moeite kunt doen. Maar waarom is een frisse neus halen eigenlijk zo enorm goed voor je? Deze 6 bewezen gezondheidsvoordelen motiveren je vast om vaker naar buiten te gaan:

1. Je wordt socialer

In de natuur zijn stimuleert de aanmaak van het knuffelhormoon oxytocine. Sociaal bezig zijn gaat je hierdoor makkelijker af.

2. Buiten zijn in de natuur werkt ontspannend

Voel jij stress opkomen? Zet dan de natuur in als medicijn. Als je in de natuur bent, verlaagt namelijk het stresshormoon cortisol dat je in je lichaam hebt als je stress ervaart.

3. Je krijgt er een goed humeur van

Zit je niet zo lekker in je vel? In de natuur maakt je lichaam het geluksstofje serotonine aan. Dit zorgt vervolgens onmiddellijk voor een beter humeur.

4. Meer focus en creativiteit

Wist je dat buiten zijn in de natuur je concentratie, focus en creativiteit verhoogt? Even naar buiten gaan kan je ook helpen met het oplossen van een probleem of dilemma. Als je het combineert met wandelen stimuleer jij ook nog eens je hersenen. Dat geeft nog meer focus en creativiteit.

5. Het verlaagt je bloeddruk

Last van een hoge bloeddruk? In de natuur zijn geeft ontspanning. Zo verlaag je stress op een makkelijke en snelle manier. En bovendien, minder stress betekent minder cortisol in je systeem. Dat verlaagt vervolgens je bloeddruk.

6. Buiten zijn bij daglicht geeft je een vitamine D boost

Ben jij bij daglicht buiten? Dan geef jij je lichaam een flinke dosis vitamine D. Dit versterkt niet alleen je weerstand, vitamine D is ook goed voor sterke spieren, botten en tanden.

Buiten zijn met de gratis Salut-app

Wil jij ervaren wat buiten zijn in de natuur voor jou persoonlijk kan betekenen? In de Salut-app kun je dagelijks je gevoel bijhouden. Dit helpt je bij het ontdekken wat voor jou werkt. Houd een week lang bij hoe jij je voelt als je elke dag buiten in de natuur bent. Doe dit minstens 120 minuten per week. Vergelijk dit vervolgens met een week waarin je minder vaak buiten was. Zo heb jij je eigen conclusie te pakken.

 

Werk aan je gezondheid met de Salut-app

Bronnen
IVN Natuureducatie