Maak een gewoonte van slim en goedkoop boodschappen doen

Wil je graag gezonder eten? Maar heb je het idee dat goedkoop gezond eten bijna onmogelijk is? Dan ben je op de juiste plek. Lees verder en ontdek hoe jij goedkoper boodschappen kunt doen.

Goedkoop gezond eten doe je zo: 10 tips

Gezonder eten hoeft niet duur te zijn. Met deze 10 tips wordt slim boodschappen doen jouw nieuwe gezonde gewoonte. Het kan je iets meer tijd kosten, maar dat weegt waarschijnlijk niet op tegen je besparingen. Daar gaan we!

1. Word creatief met restjes

Stond je iets te enthousiast te koken en heb je teveel gemaakt? Gooi het niet weg! Maak er bijvoorbeeld een lunch van voor de volgende dag. Bewaar ook zeker de snijrestjes van je groente. Hier kan je een heerlijk en makkelijk soepje van maken.

2. Ga de boer op voor een groente- en fruitpakket

Is er een boer bij jou in de buurt die groentepakketten aanbiedt? Slim om dit uit te zoeken. Dit kan je namelijk flink wat voordeel opleveren.

3. Steun de buitenbeentjes

Heb je ze al gezien in de supermarkt? De kromme komkommers en ronde wortels? Supergoed, want vaak zijn buitenbeentjes wat goedkoper. En je draagt bij aan het verminderen van voedselverspilling. Helemaal win-win!

4. Vries groente en fruit in

Koop je groente en fruit ingevroren. Superhandig als je graag smoothies maakt, dan schud je de stukjes mango of rood fruit zo je blender in. Maar wat ook het voordeel van invriezen is, is invriezen wat je te veel kookt. Of bewust meer porties maken, zodat je iets makkelijks en gezonds uit de vriezer trekt op een drukke dag.

5. Maak een moestuin

Maak ruimte in je tuin, balkon, dakterras of vensterbank en maak een moestuin. Ook al begin je met een paar kruidenplantjes!

6. Doe het zelf

Heb je wel eens zelf hummus gemaakt? Supersimpel, lekker en goedkoper dan in de supermarkt. Misschien ook gezonder als je er niet zoveel zout in doet. Zo kun je ook heel makkelijk zelf zoete of hartige popcorn maken of je eigen groentechips uit de oven op tafel zetten.

7. Eet minder vlees

Vaak kan vlees je kassabon flink ophogen. Probeer eens om vaker vegetarisch te eten; kies bijvoorbeeld voor een vega dag elke week. Bevalt het? Doe er dan gewoon nog een vega dag bij. Goedkoper en gezond.

8. Eet van het seizoen

Het is goedkoper als je met het seizoen mee eet. Dit is ook nog eens beter voor het milieu. Neem nou aardbeien. Veel goedkoper in de zomer dan in de winter. Tip! Print een seizoenskalender voor fruit en groente uit en hang deze goed zichtbaar op in je keuken of op je koelkast!

9. Volg de aanbiedingen

Schrijf je in voor zoveel mogelijk nieuwsbrieven van supermarkten, ga naar de markt, pak de bonus. Kortom, weet waar je moet zijn voor je wekelijkse rondje boodschappen. Het is even wennen, maar ook leuk!

10. Ontdek de toko bij jou in de buurt

Wist je dat een toko vaak grote verpakkingen heeft van lang houdbare producten? Dit kan je veel voordeel opleveren. Denk bijvoorbeeld aan rijst! Het helpt je ook met gezonder eten als je zorgt dat je genoeg voorraad hebt. Zo kom je minder in de verleiding om voor een duurdere en vaak minder gezonde optie te gaan. Zoals laten bezorgen of iets halen bij de snackbar.

Hoe maak je van goedkoop gezond eten een gewoonte?

Zo, dat zijn aardig wat tips. Mocht je ze allemaal tegelijk in de praktijk gaan brengen, kunnen we je nu al vertellen dat je het waarschijnlijk niet volhoudt. Droom groot, begin klein zeggen we daarom. Kies tips die bij je passen, neem de tijd om eerst aan deze verandering te wennen en kijk dan wat je daarna oppakt. Meer over nieuwe gewoontes aanleren vind je hier.

Goedkoop gezond eten met de gratis Salut-app

De Salut- app kan jouw stok achter de deur zijn. Vul bijvoorbeeld elke dag in de app in hoe jij je voelt als je gezonder eet. Waarschijnlijk voel jij je fitter en energieker en zie je dat terug in de app. Zo is de app eigenlijk jouw digitale steuntje in de rug. Maar er is meer! Ook kun je jouw stappen bijhouden. Dat loont enorm nu je zoveel supermarkten afloopt. Neem gerust een kijkje en download de app vandaag nog. Dat alleen al is een supergezonde stap.

 

Werk aan je gezondheid met de Salut-app

Bronnen 

Consumentenbond