Vergroot je mentale weerbaarheid met beweging

Voel jij je soms wat somber? Word al het negatieve nieuws in de wereld je soms te veel? Geef jezelf een mentale oppepper en ga bewegen. Bewegen geeft je grip op sombere gevoelens. Lees verder voor meer positieve effecten van voldoende bewegen.

Mentaal gezond blijven doe je zo

Het is volop in het nieuws; onze mentale gezondheid en dan vooral die van jongeren. Koningin Màxima heeft hiervoor zelfs een stichting gelanceerd. De belangrijkste vraag is: hoe blijven we mentaal gezond als de wereld om ons heen genoeg redenen geeft om somber te zijn? En nu iets dichterbij: hoe kun jij er zélf voor zorgen dat je lekker in je vel blijft zitten?

Het is bewezen dat elke dag voldoende bewegen hier een hulpmiddel in kan zijn. Het fijne hiervan is dat voldoende bewegen voor iedereen toegankelijk is. Ook is het daarnaast een natuurlijke manier om je te helpen met jezelf positiever voelen. Maar hoe kom je zelf in actie en ga je vaker bewegen? Omdat een beetje motivatie nooit weg is, leggen we hieronder aan je uit waarom beweging zo goed is voor je mentale gezondheid. Zodat jij genoeg redenen hebt om de regie in handen te nemen en jezelf een mentale oppepper te geven.

Mentaal gezond met voldoende beweging: de 5 positieve effecten

Wist je dat jij je na 20 tot 30 minuten bewegen al gelukkiger kunt voelen? Dit komt doordat je lichaam stofjes aanmaakt die jou een gevoel van geluk geven. Maar er zijn nog meer redenen waarom voldoende beweging je gemoedsrust oppept. Ontdek deze 5 positieve effecten:

1. Beweging geeft energie

Zodra je in beweging komt, gaat je bloedsomloop aan en worden er afvalstoffen afgevoerd. Dit geeft je meteen energie. Superhandig, want je hebt tenslotte eerst wat energie nodig om vervolgens meer energie te maken.

2. Je zelfvertrouwen groeit

Ben jij ondanks dat je geen zin had een stuk gaan fietsen of heb je een workout gedaan? Goed bezig! Dit maakt dat jij je trots voelt en daar kikkert je zelfvertrouwen van op.

3. Bewegen + sociaal bezig zijn = dubbel zo gezond

Met wie ga jij vandaag een ommetje maken? Sociaal bezig zijn maakt je, naast in beweging zijn, ook gelukkig. Ga voor een dubbele dosis en kijk wat je zoal samen met je familie, buren, collega’s en vrienden kunt doen.

4. Je ervaart meer rust

Stress is niet fijn als je toch al niet zo in je hum bent. Maar, zodra je beweegt, gaat je lichaam spanning loslaten. Zo kun je eigenlijk meteen beter ontspannen. Het kan niet anders dan dat dit je een goed gevoel geeft.

5. Je slaapt beter

We noemen deze als laatste, maar misschien is het wel de meest belangrijke. Voldoende bewegen kan jouw gouden tip zijn voor een goede nachtrust. Als je uitgerust de dag start, is de kans veel groter dat je goed in je vel blijft zitten.

Bonustip! Wil je weten wat bewegen precies doet met je hersenen? Neuropsycholoog Erik Scherder legt in deze korte video uit hoe enorm gezond beweging is voor je mentale gezondheid.

Meer bewegen met de gratis Salut-app

De Salut-app is meer dan een koppeling met jouw activity tracker om je stappen bij te houden. In de app kun je ook bijhouden hoe jij je voelt. Doe je dit dagelijks? Dan kun je tot waardevolle inzichten komen. Je ontdekt bijvoorbeeld dat jij je veel positiever voelt op de dagen dat je voldoende beweegt. Probeer zelf hoe de app jou kan helpen en download ‘m vandaag nog.

Mentale gezondheidstest

Voel jij je al wat langer somber en is het een uitdaging om je gemoedsrust een positieve draai te geven? Doe dan de Mentale gezondheidstest in de Salut-app. Deze korte test van 10 vragen is samengesteld door de psychologen van The Mental Move. Met als doel om zelf eventuele signalen op tijd te ondervangen en te bepalen of hulp nodig is. Open of download de Salut-app, ga daarna naar het Gezondheidsscherm (3e icoontje in blauwe navigatiebalk) en tik op de knop ‘Psychologische hulp nodig?’. Meer weten over de samenwerking tussen The Mental Move? Neem hier een kijkje.

 

Werk aan je gezondheid met de Salut-app

Bronnen  

Fitstap