Nachtje doorgehaald? Je kunt helaas geen slaaptekort inhalen!

Ga jij doordeweeks vaak te laat slapen maar moet je wel vroeg uit de veren? Grote kans dat je structureel nét te weinig slaapt. En dat je in het weekend probeert die slaap in te halen. Misschien voel je je dan net iets fitter, maar helaas kun je geen echt slaaptekort inhalen. Slaapexpert Sebastiaan Overeem legt uit in Trouw: ‘Goed slapen na een slaaptekort helpt wel, maar een nacht langer slapen is niet voldoende.’ Waarom kun je slaap niet inhalen?

Slaaptekort verstoort de stofwisseling

Mensen die structureel te weinig slaap pakken, ervaren op den duur de gevolgen van slecht slapen: meer kans op overgewicht en diabetes type 2. Dat komt omdat een slaaptekort onze stofwisseling in de war schopt. Dat gebeurt al bij een nachtje flink doorhalen in de kroeg, maar ook mensen die elke dag nét iets te weinig slapen door slapeloosheid. Uit onderzoek blijkt dat dat slaaptekort inhalen dan juist geen zin heeft. Na een nachtje goed slapen voel je je mentaal wel beter, maar je stofwisseling is nog steeds in de war.

Wat moet je wél doen na slaapgebrek?

Na een nacht slecht slapen is je stofwisseling dus al verstoord. Als een slaaptekort inhalen geen zin heeft, wat kun je dan wel doen om je stofwisseling weer in balans te brengen? Eus van Someren, slaaponderzoeker van het Nederlands Herseninstituut legt uit aan Nemo Kennislink: ‘Uitslapen heeft geen zin, het is voor je stofwisseling juist belangrijk om elke dag rond hetzelfde tijdstip op te staan. Veel mensen zijn gebrand op die acht uur slaap per nacht. Maar je hebt er dus meer aan om het bekende ritme te volgen.’ Met lang uitslapen verstoor je je biologische klok alleen maar. Het advies is dus: vroeg je bed uit, ook na een nachtje slecht slapen. En ’s avonds weer op tijd tussen de veren natuurlijk!

Ook beter slapen?

De Salut app helpt jou met mini-uitdagingen aan een gezondere leefstijl. Op een leuke, makkelijke manier. Je begint klein, met haalbare doelen. Bijvoorbeeld door je te motiveren iets eerder te slapen of je smartphone vaker weg te leggen.  In een paar weken tijd werk je toe naar duurzame gedragsverandering. Benieuwd hoe dat werkt? Download nu onze app.


Werk aan je gezondheid met de Salut app


Bronnen:

Deel artikel