Help, het afvallen lukt niet (meer)!

Je hebt bedacht dat je wilt afvallen en je wilt het liefst zo snel mogelijk resultaat. Iedereen pakt het anders aan; de een volgt een super streng crashdieet, de ander gaat meer sporten of gezonder eten. Veel mensen lukt het wel om een paar kilo kwijt te raken of zelfs hun streefgewicht te bereiken. Maar voor langere tijd op een gezond gewicht blijven, is veel lastiger. Écht afvallen lukt niet. Wij zetten vijf redenen op een rij waarom afvallen soms lastig is.

  1. Je bent meer gaan sporten, maar niet minder gaan eten

Gewicht verliezen door meer te gaan sporten. Veel mensen die willen afvallen, duiken de sportschool in. Ze gaan flink trainen en putten zichzelf daarbij behoorlijk uit. Maar wanneer je je voedingspatroon niet aanpast, val je ook niet gauw af. Compensatiegedrag ligt op de loer. ‘Dat ene extra taartje kan wel, want ik sta vanavond toch weer op de loopband.’ Ongemerkt eet je toch nog meer dan dat je met sporten kan verbranden en daarom lukt het afvallen niet.

  1. Je drinkt nog steeds veel suikerhoudende drankjes

Wil je gewicht verliezen door gezonder te gaan eten? Vergeet dan niet te kijken naar wat je op een dag allemaal drinkt. Frisdranken, sapjes, energy drinks, maar ook gezonde smoothies zitten boordevol suikers. Veel mensen die gaan diëten, drinken meer om dat hongergevoel tegen te gaan. Zorg ervoor dat je gezonde alternatieven drinkt, zoals water of thee of koffie zonder suiker.

  1. Je volgt een crashdieet

Je stapt over van de een op de andere dag over op een crashdieet. Doordat je alleen nog maar leeft van shakes, dieetrepen en vitaminepillen val je in recordtempo af. Dat gaat goed! Maar jij was natuurlijk niet van plan je hele leven op shakes en repen te leven.

Je gaat langzaam over op ‘normaal’ eten; de kilo’s vliegen er ineens weer aan. Hoe kan dat? Door een crashdieet zet je je lichaam als het ware in spaarstand. Je stofwisseling gaat in rust en je lichaam heeft letterlijk minder calorieën nodig. Een normaal voedingspatroon met vast eten zorgt er dan voor dat je lichaam gaat inhalen. Gevolg: je komt weer aan.

  1. Je overgewicht heeft een medische oorzaak

Niet alle mensen met overgewicht kunnen afvallen door gezonder te gaan leven. Soms lukt afvallen niet vanwege een medische oorzaak, zoals problemen met de schildklier of hormonale aandoeningen. Ook sommige medicijnen kunnen een gewichtstoename veroorzaken. Heeft jouw overgewicht een medische oorzaak en wil je afvallen? Vraag je huisarts dan om advies.

  1. Je hebt een motivatieprobleem

De eerste drie maanden van je nieuwe leefstijl zitten erop. Je bent gezonder gaan eten, meer gaan sporten en je streefgewicht komt langzaam in beeld. Goed bezig! Maar nu is het een kwestie van volhouden. Na drie maanden heb je wel weer eens zin in een avondje borrelen of een lekker stuk taart op die verjaardag. Je motivatie om gezond te blijven leven brokkelt langzaam af.

Tip: houd een tijdje een eetdagboek bij. Zo zie je precies wat je binnenkrijgt en waardoor je op gewicht blijft. De Salut app helpt je daarbij. Door elke dag bij te houden wat je eet en hoeveel je beweegt, gaat de app patronen zien in jouw gedrag. Handig, want zo kan de Salut app je helpen als het even wat minder gaat!

Afvallen lukt niet? Probeer de Salut app!

De Salut app helpt jou op weg met mini-uitdagingen! Je begint klein, met haalbare doelen. We triggeren je bijvoorbeeld om elke dag wat meer te bewegen door 5 sit ups te doen voor het slapen. Of door meer water te drinken. Gezonder snoepen. In een paar weken tijd werk je zo toe naar duurzame gedragsverandering. Benieuwd hoe dat werkt? Download nu onze app.


Werk aan je gezondheid met de Salut app