Verhoog de kans op een goede nachtrust met deze 4 slaaptips

Slaap jij ook vaak slechter in de nacht van zondag op maandag? Je bent niet de enige. Als jij je afvraagt hoe dit komt, dan ben je op de juiste plek. In dit artikel ontdek je waarom je slechter slaapt en welke slaaptips goed voor je kunnen werken.

Slecht slapen van zondag op maandag; waarom is dit?

Een bekende reden is stress voor maandag. Je werkweek begint weer en je ziet op tegen de stapel werk die op je ligt te wachten. Vervolgens gaat je hoofd aan en je begint te piekeren. Zo is slecht slapen van zondag op maandag een feit. Een andere reden kan zijn dat je een avondmens bent. In het weekend ga je waarschijnlijk (nog) later naar bed dan doordeweeks. Je kunt de volgende dag tenslotte uitslapen. Het nadeel hiervan is dat de stap om op maandag je doordeweekse ritme weer op te pakken, te groot is. Dit kan een patroon worden, waardoor slecht slapen van zondag op maandag bijna een gewoonte lijkt te worden.

Slaaptips: wat kun je doen aan slecht slapen van zondag op maandag?

Er is helaas niet een slim trucje dat je op slapeloze zondagavonden toe kunt passen. Een goede nachtrust hangt samen met regelmaat. Zelfs met twee dagen in het weekend raakt je biologische klok meteen in de war. De Amerikaanse slaapexpert dr. Michael Breus geeft aan dat wakker liggen op zondagavond zou kunnen komen door een social jetlag. Een fenomeen dat ontstaat doordat we op vrijdag- en zaterdagavond langer opblijven en uitslapen en je lichaam hier in die 2 dagen al een beetje aan went. Je kans op een goede nachtrust is dus het meest groot, als je ook in het weekend je doordeweekse slaapritme aanhoudt. En dus zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip opstaat en naar bed gaat. Maar we kunnen ons voorstellen dat je dit niet wilt. Daarom deze slaaptips. Die je hopelijk al een heel eind op weg helpen om slecht slapen van zondag op maandag te verminderen.

Slaaptip 1: Creëer je eigen zondagse avondritueel

Een avondritueel helpt je lichaam en geest met voorbereiden voor de nacht. Je kunt het zien als een cooling down. Je sluit de gebeurtenissen van de dag af voordat je de slaapfase ingaat. Inspiratie nodig? In dit artikel lees je hoe jij je eigen avondritueel creëert.

Slaaptip 2: maak een korte avondwandeling

En met kort bedoelen we ook kort. Denk aan een ommetje van ongeveer een kwartier. Als je namelijk ‘s avonds intensief sport, maak je allerlei energie gevende stoffen zoals dopamine en endorfine aan. Dat gaat je niet helpen met rustig in slaap vallen.

Slaaptip 3: schrijf je to do’s van je af

Is de kans groot dat jij in bed meteen ligt te plafondstaren? En de taken van de komende week voorbij ziet flitsen? Schrijf ze op zondagavond van je af. Met een leeg en opgeruimd hoofd verhoog je de kans op een goede nachtrust.

Slaaptip 4: doe een ontspanningsoefening

Deze ontspanningsoefeningen doe je terwijl je al in bed ligt. Het proberen waard!

Beter slapen van zondag op maandag met de Salut-app

Hopelijk helpen deze slaaptips jou al flink op weg en wordt slecht slapen van zondag op maandag een vage herinnering. Weet dat de Salut-app jou ook kan helpen met beter slapen. In de app kun je bijvoorbeeld je aantal slaapuren invullen. Als je dit combineert met het bijhouden van je gevoel, kun je vervolgens patronen ontdekken. Zo wordt gezonder leven steeds makkelijker en leuker. Download de app, neem een kijkje en probeer het vandaag nog uit.
 

Werk aan je gezondheid met de Salut-app

Bronnen 

Gezondheidsnet 
Holistic