5 essentiële tips voor stoppen met roken

Stoptober is bijna voorbij. Ben jij 1 van de 400.000 stoppers die mee doet? En ga je de 28 dagen halen? Dan is het daarna tijd voor een beloning! Dat is namelijk een bewezen succesvolle manier om gemotiveerd te blijven. Maar wat kun je nog meer doen om blijvend te stoppen na Stoptober?

Zo blijf je gestopt na Stoptober

Je hebt het Stoppenplan ingevuld en weet inmiddels wat werkt voor jou. Ook weet je wat niet werkt. Maar hoe houd jij jezelf bij de les? En zorg je er vervolgens voor dat je goede voornemen niet in rook op gaat? Begin met reflectie en kijk terug op deze 28 dagen. Wat zijn je belangrijkste inzichten? Wat ging je makkelijk af en wat waren moeilijke momenten? En wat zijn jouw valkuilen? Was overdag niet roken bijvoorbeeld een makkie, maar heb je moeite met de avonden? Hier inzicht in krijgen helpt! Je leert jezelf namelijk steeds beter kennen en kunt daardoor in de jungle van tips beter kiezen wat bij jou past.

5 essentiële tips

We geven je 5 tips die bewezen succesvol zijn. Helaas kunnen we niet beloven dat hier geen dooddoeners tussen zitten. Ook zullen we vast in de herhaling vallen. Maar we kunnen je wel beloven dat deze 5 tips jou echt kunnen ondersteunen, mits jij er voor de volle 100% voor gaat. Want de fase van smoezen verzinnen ben jij al gepasseerd toch? Zet anders deze podcast in als stok achter de deur. Hier zijn de 5 tips:

1. Doe het samen

Je hebt niet voor niks meegedaan aan Stoptober. Het voelt stukken beter om te weten dat je niet de enige bent. Ga dus door met iemand in je omgeving met hetzelfde doel. Supermotiverend, want je deelt namelijk je ervaringen, pept elkaar op en je kunt samen een activiteit oppakken die een rookmoment vervangt, zoals een 7 minuten workout of een dagelijkse wandeling. Heb je niemand? Ga dan voor een coach. Gewoon doen, het gaat om je gezondheid.

2. Deel je doel

Blijf je omgeving vertellen waar je mee bezig bent. Je kunt ook aangeven of je open staat voor opbouwende, positieve hulp. Streng voor onszelf zijn, doen we namelijk zelf al.

3. Vervang je sigaret voor iets gezonds

Hier komt je reflectie van pas. Je weet hierdoor namelijk wat lastige momenten zijn. Zorg ervoor dat je deze momenten voor bent en vul ze in met iets anders. Zet gewoon een timer een kwartiertje voordat je vroeger je rookmomentje had. En doe iets wat je afleidt. Een blokje om, een belletje, even gamen, een dutje doen, hardlopen. Je maakt het jezelf zoveel makkelijker hiermee. Blijf niet hangen in je oude verslaving.

Last van vervelende bijwerkingen? Dit artikel helpt: Stoppen met roken; hoe verminder je de bijwerkingen.

4. Oordeel niet

Heb je een slechte dag en (bijna) gezwicht voor een sigaret? Balen! Maar probeer je gezonde ritme meteen weer op te pakken. Oordeel niet en praat tegen jezelf zoals je tegen een vriend, je kinderen of partner praat. Niks mis met jezelf aanmoedigen.

5. Blijf je successen vieren

Ben je weer een weekje verder zonder sigaret? Beloon jezelf! Zo blijf je namelijk gemotiveerd en krijg je energie om door te gaan. Kies meteen je volgende beloonmoment en zet ‘m in je agenda.

Meer tips voor stoppen met roken na Stoptober?

Neem dan een kijkje op de site van Stoptober voor meer tips of blader verder in ons magazine #Gezond:

Vervang je sigaret voor een goede gewoonte
Na het eten nog een peukie? Rokers slapen slechter
Een gezonde gewoonte vormen doe je zo

 

Werk aan je gezondheid met de Salut-app