5 tips die je biologische klok helpen met wennen 

Het is bijna eind maart en dat betekent dat de zomertijd weer ingaat. Het verschilt per persoon of je hier iets van merkt, maar voor sommigen kan het voelen als een mini-jetlag. Ben jij er zo’n eentje? Lees dan verder en gebruik onze tips om makkelijker te wennen aan de zomertijd. 

Eerst dit ezelsbruggetje

Vind je het lastig om te onthouden of de klok vooruit of juist achteruit gaat met de zomertijd? Dan hebben we deze twee handige ezelsbruggetjes voor je:  

  • Deze spreuk; een uurtje erbij, brengt de zomer dichtbij. 
  • Of dit geheugensteuntje; de zomertijd start in het voorjaar. Dus de klok gaat een uur vooruit. 

Wat doet de zomertijd met je biologische klok?

Voor de meesten van ons geldt dat je een paar dagen wat ontregeld bent als de zomertijd ingaat. Je voelt je moe, hebt trek op vreemde tijden, je slaapt misschien minder goed en bent wat minder energiek. Maar er zijn ook mensen die er weken last van houden. Daar hebben we een aantal tips voor, maar eerst nemen we je biologische klok onder de loep.

Wist je dat je biologische klok, ook wel circadiane klok, aangestuurd wordt door dit onderdeel van je hersenen; de hypothalamus? Deze interne klok zorgt ervoor dat je lichaam ongeveer weet hoe laat het is, of het dag of nacht is en wanneer het tijd is voor het aanzetten van bepaalde processen die belangrijk voor je lichaam zijn.

Je pijnappelklier krijgt bijvoorbeeld een seintje van je biologische klok zodra het donker wordt. Zodat het slaaphormoon melatonine aangemaakt kan worden. Vervolgens remt licht de aanmaak van melatonine weer af en zorgt ervoor dat je wakker wordt. Ook stimuleert je biologische klok dan de aanmaak van cortisol en adrenaline. Kortom, als de zomertijd ingaat, kan dat ene uurtje tijdsverschil wel degelijk invloed op je hebben. En is het even zoeken en aanpassen voor je biologische klok. 

Met deze 5 tips wen je sneller aan de zomertijd

Voor sommigen van ons voelt de overgang naar de zomertijd zelfs een beetje als een mini-jetlag. Vandaar dat de tips om sneller te wennen aan de zomertijd lijken op de tips om een jetlag te verkleinen.

Met deze 5 tips ben je minder van slag door de zomertijd:

1. Zoek het (dag)licht op

Licht remt de aanmaak van melatonine en dat wil je om je lekker wakker te voelen. Doe na het opstaan meteen het licht aan, de gordijnen open of haal even snel een frisse neus.

2. Sta een kwartiertje eerder op

Sta een dag of vier voordat de zomertijd ingaat elke dag een kwartiertje eerder op. Als je dit doet, is die eerste maandagochtend vroeg opstaan in de zomertijd geen uitdaging meer voor jou. Extra tip, zet zaterdag aan het einde van de middag je horloge, telefoon en klokken alvast op de zomertijd en ervaar het verschil.

3. Gebruik vanaf zaterdagmiddag minder tot geen cafeïne, nicotine en alcohol

Dit helpt je met beter slapen. Meer weten over de invloed van voeding op je slaap? Dit artikel geeft je handige slaaptips.

4. Eet licht

Zorg dat je de dagen rondom de start van de zomertijd licht verteerbaar voedsel eet, zoals veel groente en fruit. Dit geeft energie. Van vet eten wordt je lichaam trager.

5. Drink 2 liter water

Water is energie en dat is precies wat je nodig hebt. Ook helpt water je lichaam met het afvoeren van afvalstoffen. Ook dat geeft je een energiek gevoel.  

De zomertijd in met de gratis Salut-app!

Met de Salut-app kun jij bijvoorbeeld je aantal slaapuren invullen. Als je dit combineert met het bijhouden van je gevoel, kun je achterhalen hoeveel dagen het duurt voordat jij de zomertijd onder de knie hebt. Ook kan de app je na de zomertijd helpen met mini-uitdagingen om lekker fit en energiek de zomer in te gaan. Download de app, neem een kijkje en probeer het vandaag nog uit.

Werk aan je gezondheid met de Salut-app

Bronnen  

Menselijk Lichaam
Gezondheidsnet
Libelle