Hoe word (en blijf) je mentaal fit?

Als je denkt aan gezondheid, dan denk je waarschijnlijk aan veel sporten en goede voeding. Logisch. Dat is ook belangrijk. Maar minstens net zo belangrijk is hoe je je voelt. Je voelt je namelijk fitter en energieker als je goed in je vel zit. Het helpt je beter met stress om te gaan en is goed voor je geheugen en concentratievermogen. Maar hoe houd je dan je hersenen scherp? Wat kun je doen als je je even niet oké voelt? Met andere woorden: hoe kun je je mentale gezondheid verbeteren?

6 tips om je mentale gezondheid te verbeteren

Wil jij je mentale gezondheid verbeteren? Check dan onderstaande tips en gewoontes. Doe ze ook regelmatig als je je wél goed voelt om jezelf ook mentaal fit te houden!

1. Doe nieuwe dingen

Je hersenen moeten uitgedaagd worden om fit te blijven. Doe daarom regelmatig nieuwe dingen of leer iets nieuws. Want steeds nieuwe prikkels op te zoeken, kan je brein namelijk informatie sneller verwerken. Zo blijf je mentaal fit. Vooral het leren van een nieuwe taal schijnt goed te werken!

2. Slaap genoeg

Slaap is belangrijk voor lichaam én geest. Ga maar na: als je slecht hebt geslapen, ben je een dagje moe en chagrijnig. En met een chronisch slaaptekort heb je zelfs meer kans op een depressie of andere gezondheidsproblemen. Dus leg die telefoon uit je slaapkamer en probeer eens te ontspannen voor het slapen voor een betere nachtrust!

3. Ontspan

Je mentale gezondheid verbeteren door te ontspannen is makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als je je somber voelt of als je gestresst bent, heb je namelijk geen zin om te ontspannen. Je ziet dan het nut er niet van in. Toch is het heel belangrijk voor je. Bedenk dus eens wat je leuk vindt om te doen en maak daar echt even tijd voor vrij!

4. Eet (vette) vis

Net als je spieren, hebben je hersenen ook goede voeding nodig om optimaal te kunnen functioneren. De belangrijkste voedingsstoffen voor je brein zijn omega 3 vetzuren. Je vindt die vetzuren in vette vis zoals haring of zalm. Ook mosselen en garnalen bevatten die omega 3 vetzuren en daarbij zitten ze ook nog boordevol zink: goed voor je concentratie en geheugen!

5. Beweeg meer

We weten allemaal dat bewegen goed is voor je spieren en gewrichten. Maar je kunt er ook je mentale gezondheid mee verbeteren! Alleen al door te wandelen help je je hersenen dingen beter te onthouden. En door nog actiever te sporten komen er ook stofjes als serotonine en endorfine vrij. Daar voel je je beter door!

6. Denk positief

Positief denken is misschien wel het meest effectief als je je mentale gezondheid wil verbeteren. Het vermindert namelijk stress én je wordt er opgewekt van. Maar tegelijkertijd is het ook moeilijk om onder te knie te krijgen. Toch kun je met een beetje oefening en een paar slimme trucs zelf positief leren denken of leren omdenken. Probeer het maar eens!

Ook je mentale gezondheid verbeteren?

Wil jij ook je mentale gezondheid verbeteren? Download de Salut app, houd bij hoe je je voelt en bekijk waar jij winst kunt behalen. Met kleine mini-uitdagingen helpen we je vervolgens op weg om meer te bewegen, beter te ontspannen en gezonder te eten. Probeer het nu gratis en ervaar zelf hoe makkelijk het al is om te werken aan een gezondere leefstijl – met betere mentale gezondheid!

Mentale gezondheidstest

Voel jij je al wat langer somber en is het een uitdaging om je gemoedsrust een positieve draai te geven? Doe dan de Mentale gezondheidstest in de Salut-app. Deze korte test van 10 vragen is samengesteld door de psychologen van The Mental Move. Met als doel om zelf eventuele signalen op tijd te ondervangen en te bepalen of hulp nodig is. Open of download de Salut-app, ga daarna naar het Gezondheidsscherm (3e icoontje in blauwe navigatiebalk) en tik op de knop ‘Psychologische hulp nodig?’. Meer weten over de samenwerking tussen The Mental Move? Neem hier een kijkje.

Werk aan je gezondheid met de Salut app

Bronnen:
Hersenstichting