Van 13 t/m 19 juni gezonder eten en drinken zonder toegevoegde suikers
Wil jij ook minstens 99 suikerklontjes uit je weekmenu schrappen? En ontdekken wat het met je doet als je minder toegevoegde suikers eet? Doe dan mee met de Nationale Suiker Challenge en eet en drink deze week geen toegevoegde suikers. Deze supergezonde uitdaging is een initiatief van het Diabetes Fonds en loopt van 13 t/m 19 juni 2022.
Jouw suikerdip de baas met de Nationale Suiker Challenge
Als je minder toegevoegde suikers eet, blijft je energielevel meer constant. Zo voorkom je de welbekende suikerdip. Een suikerdip ontstaat nadat je iets met toegevoegde suikers hebt gegeten. Wat doet dat met je lichaam? Het laat je bloedsuikerspiegel heel snel achter elkaar stijgen en dalen. Dat maakt je lichaam heel moe en dat noemen we de suikerdip. Alsof je ineens al je energie kwijt bent. Door die ene kleine suikerrijke snack. Doe daarom mee met deze uitdaging en word manager van je eigen energie. En ervaar naast meer energie en focus nog meer voordelen door te minderen met toegevoegde suikers. Het kan zijn dat je wat gewicht verliest. En hopelijk slaap je stukken beter!
Tip! Schrijf je op de site van het Diabetes fonds in voor de Nationale Suiker Challenge voor extra motivatie, info en tips.
Wat zijn toegevoegde suikers?
Wat zijn eigenlijk toegevoegde suikers? Wel fijn om even helder te hebben voordat we beginnen met de uitdaging. Toegevoegde suikers zijn alle soorten suikers die toegevoegd zijn aan je voeding. Er zijn ook producten die van nature suikers bevatten. Dat zijn dus geen toegevoegde suikers. Denk bij toegevoegde suikers bijvoorbeeld aan frisdrank, zuivelproducten, snoep, koekjes en chocolade. Maar ook pastasaus, soep of andere producten waar je het minder snel van verwacht, kunnen toegevoegde suikers bevatten. Het is daarom slim om altijd etiketten te lezen.
3 tips die je helpen tijdens de Nationale Suiker Challenge
Iets veranderen aan je eetpatroon, kost je tijd om te wennen. Heel belangrijk; gun jezelf die tijd. Je hebt namelijk niet in een weekje een nieuwe gezonde gewoonte te pakken. Ging dat maar zo snel! Gelukkig kunnen deze 3 tips je helpen tijdens deze uitdaging.
1. Krijg inzicht in je hongerklop
Op welke tijdstippen krijg jij snaaitrek? Houd dit deze week bij. Zet vervolgens je timer een kwartier voordat jouw trek in iets lekkers begint. Drink dan voortaan eerst een flink glas water en neem daarna eventueel een gezonde snack. De kans is namelijk groot dat je dorst hebt in plaats van honger.
Tips voor gezonde snacks? Check deze recepten:
3 makkelijke recepten voor lekkere gezonde snacks
3 makkelijke en gezonde snacks voor bij de TV
2. Geef het afkicken de tijd
Je lichaam en geest hebben tijd nodig om te wennen. Want het klinkt misschien wat heftig, maar bij veel van ons is er sprake van een suikerverslaving. Neem de tijd, pak het meteen weer op als je een keer terugvalt in de verleiding en zorg voor afleiding. Bel bijvoorbeeld een vriend, ga wandelen of poets je tanden.
3. Richt je huis gezond in
Ja, je leest het goed. Je kunt je huis zo inrichten dat jij minder in de verleiding komt om te gaan snaaien. Je huis gezond inrichten doe je zo.
Wist je dat? Er zijn naar schatting meer dan 1,1 miljoen Nederlanders met prediabetes. Dit is een voorfase van diabetes type 2. Gelukkig is het mogelijk om prediabetes terug te draaien en diabetes te voorkomen. Mits je op tijd ingrijpt. Meer info vind je hier.
De uitdaging in een notendop
De uitdaging van deze week is dus: doe mee met de Nationale Suiker Challenge! Dat houdt in dat je deze week geen toegevoegde suikers eet of drinkt. Merk je positieve effecten na deze week? Probeer er dan een gewoonte van te maken. Hoe je dat doet, lees je hier.
Nog meer uitdagingen?
Wil je nog meer uitdagingen die je helpen met gezonder eten? Ga dan voor een digitaal steuntje in de rug en download vandaag nog de gratis Salut-app. Je kunt in de app bijhouden wat je op een dag zoal doet aan beweging, ontspanning, je eetpatroon en hoe jij je hierbij voelt. Dit geeft je waardevolle inzichten zodat gezonder eten steeds makkelijker wordt.
Werk aan je gezondheid met de Salut-app
Bron