Ontdek het effect van beweging, voeding en ontspanning op artrose

Wist je dat? Bijna 1,5 miljoen mensen in Nederland hebben artrose. En deze groep mensen heeft hier dagelijks last van. Maar wat is artrose precies en welke leefstijltips helpen? We nemen je mee in de wereld van deze reumatische aandoening. 

Wat is artrose?

Artrose is een gewrichtsziekte. Dit betekent dat de kwaliteit van je gewrichtskraakbeen verslechtert. Ook kunnen er ontstekingen ontstaan en verzwakken de pezen en spieren rondom je gewricht. Je hebt vervolgens last van pijn, stijfheid en moeite met bewegen.  

Artrose komt vaak voor in de heupen, knieën, duim, vingers, grote teen en in de gewrichten in je nek, schouders en onderrug. Vrouwen blijken er vaker last van te hebben dan mannen. Ondanks dat artrose vaker lijkt voor te komen bij ouderen, is dat een misverstand. Deze vervelende gewichtsaandoening kan iedereen overkomen. Wel is het zo dat uit onderzoek blijkt dat je veel kunt voorkomen en verminderen met het verbeteren van je leefstijl. Daarom geven we je op vlak van beweging, voeding en ontspanning een aantal handige tips.  

Welke leefstijltips helpen?

Als je naar een arts gaat met gewrichtsklachten, is de kans groot dat het advies is om als eerste stap te kijken wat je aan je je leefstijl kunt verbeteren. Dit komt omdat dit een van de belangrijkste dingen is die je zelf kunt doen tegen artrose. Maar waar begin je? We zetten de meest helpende leefstijltips voor je op een rij.

Artrose en beweegtips

Heb je last van artrose en beweeg je bijvoorbeeld minder dan een half uur per dag? Dan is het goede nieuws dat er veel te verbeteren valt. En is de kans groot dat meer bewegen je gaat helpen bij het verminderen van je klachten. Starten met minimaal een half uur per dag bewegen is al een goed begin. Nog beter is het om elke dag een uur of langer in beweging te zijn. Maar wat bedoelen we precies met bewegen? Denk aan het volgende: 

 • Fietsen 
 • Wandelen
 • Zwemmen 
 • Yoga 
 • Rekken en strekken 

Het hoeft dus niet te betekenen dat je ineens fanatiek naar de sportschool moet. Mag wel natuurlijk! Let bij intensievere sporten goed op dat je overbelasting vermijd. Dat kan namelijk gevaarlijk zijn voor artrose. Doe vooral rustiger aan als je gewrichten warm worden, pijn beginnen te doen of licht opzwellen. Dit zijn signalen van overbelasting.

Als je een gewoonte wilt maken van meer bewegen, probeer het dan te koppelen aan iets wat je al doet. Bijvoorbeeld wandelen na het avondeten, de auto laten staan en (kleine) boodschappen op de fiets of wandelend doen. Of ga joggen op de plaats als je koffie of thee zet. Alle beetjes helpen.

Bonustip! Beweeg buiten! Daglicht helpt je met het aanvullen van vitamine D. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen met artrose vaak een lage vitamine D-spiegel hebben. 

Artrose en voedingstips

Naast bewegen speelt ook gezonde voeding een belangrijke rol in het voorkomen of verminderen van artrose. Bijvoorbeeld om je lichaamsgewicht gezond te houden. Dat is namelijk enorm belangrijk bij artrose, want met overgewicht is er onvermijdelijk sprake van overbelasting van je gewrichten. Dit artikel geeft je met 7 tips een plan van aanpak. Ook werk je met gezonder eten aan het opbouwen van sterk kraakbeen en vermindert gezonde voeding de kans op ontstekingen. Maar waar moet je zoal op letten?

 • Zorg dat je gevarieerd eet. Let bijvoorbeeld op de kleur van fruit en groente en eet zo kleurrijk mogelijk. Zo krijg je steeds andere soorten vitaminen en mineralen binnen en heb je minder kans op tekorten.
 • Eet minimaal 2 stuks fruit en 250 gram groente per dag.
 • Eet 2 keer per week vette vis voor voldoende inname van omega 3 vetzuren (eet je plantaardig, dan is een supplement aan te raden)
 • Zorg voor voldoende vitamine C, dit is namelijk een belangrijk element voor je gewrichtsgezondheid.
 • Vermijd toegevoegde suikers en een teveel aan koolhydraten en beperk de inname van alcohol en cafeïne. 

Wil je gezond eten en tegelijkertijd op de kosten letten? Dit artikel kan je helpen: Goedkoop gezond eten? Appeltje eitje met deze 10 tips

Artrose en ontspanningstips

Je kunt ontzettend moe worden als je chronisch pijn hebt. Die moeheid kan je vervolgens belemmeren op vlak van bewegen en gezond eten. Huishoudelijke taken kosten je ook meer energie als je pijn hebt en je lichaam heeft juist energie nodig om de afgifte van ontstekingseiwitten (cytokines) af te remmen. Goed slapen is daarom van belang. Deze slaaprituelen helpen: 

 • Ga zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip naar bed en sta ook zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip op. 
 • Zorg voor een vast avondritueel zodat je lichaam zich voor kan bereiden op de nachtrust. 
 • Ben ervan bewust dat een gezonde nachtrust overdag begint. Dit artikel geeft je tips die je kans op een nacht lekker slapen vergroot.

Bonustip! Drink elke dag zo’n 1,5 tot 2 liter water. Uitdroging kan een verborgen bron van vermoeidheid zijn. 

Aan je leefstijl werken met Salut

Zoek je een app waar je jouw lichaamsmetingen bij kunt houden, inzichten krijgt over je eet- en beweeggedrag en met mini-uitdagingen je doel kunt halen? Dan zit je goed bij Salut. Neem een kijkje en download de gratis app vandaag nog.

 

Werk aan je gezondheid met de Salut-app

Bronnen 

Mens en gezondheid
Reuma Nederland
Bewegen zonder pijn