Deze 4 leefstijltips helpen tegen weekendhoofdpijn

Elke zaterdag wakker worden met hoofdpijn. Met een beetje pech ben je er zondag ook nog druk mee. Dit noemen we weekendhoofdpijn. Zelden ernstig, maar wel supervervelend. Hoe kom je ervan af? Lees mee en ontdek 4 slimme leefstijltips voor een hoofdpijnvrij weekend. 

Wat kan de oorzaak zijn van weekendhoofdpijn?

Heb jij ook vaak hoofdpijn in het weekend? Of bijvoorbeeld de eerste dagen van je vakantie? Dit is een heel bekend fenomeen. Doordeweeks ben je waarschijnlijk druk bent met alle ballen hooghouden. Dat betekent een hoog level van adrenaline in je lijf. Heel handig als je veel te doen hebt en 100% wilt geven. Adrenaline maakt je namelijk alert, geeft je energie en verhoogt je hartslag en bloeddruk. En dan is het weekend. Je mag de touwtjes even laten vieren. Dat is heerlijk en betekent tegelijkertijd dat je lichaam vrij plotseling veel minder adrenaline krijgt. Daar begint helaas jouw weekendhoofdpijn. Het hoeveelheid adrenaline in je lichaam is te plotseling te verschillend. Dit kan de boosdoener zijn die jou weekendhoofdpijn bezorgt. 

Een andere oorzaak kan cafeïne zijn. Vaak drinken we doordeweeks meer koffie dan in het weekend. Of eten en drinken we chocolade(melk), energiedrankjes, thee en cola. Ook slaap je in het weekend misschien uit, waardoor je later dan doordeweeks je eerste koffie drinkt. Allemaal redenen die je weekendhoofdpijn, of in dit geval onttrekkingshoofdpijn, kunnen geven.

Wist je dat stoppen met koffie drinken na 15.00 uur ’s middags je helpt met beter slapen? 

Hoe ontstaat onttrekkingshoofdpijn? 

Omdat wij Nederlanders gek zijn op koffie en andere producten met cafeïne, gaan we wat dieper in op de samenhang tussen weekendhoofdpijn en cafeïne. Wist je bijvoorbeeld dat cafeïne de bloedstroom in bepaalde bloedvaten in de hersenen binnen een half uur behoorlijk kan verminderen. Zo’n twee uur later wordt deze bloedstroom weer normaal. Als je in het weekend stopt met koffie drinken, kan deze bloedstroom in de bloedvaten in je hersenen tijdelijk toenemen. Het kan zijn dat dit een oorzaak is van onttrekkingshoofdpijn. 

Hoe voorkom je weekendhoofdpijn? 3 leefstijltips

Gelukkig is er wel iets te doen aan deze vervelende weekendkwaal. We noemen een aantal leefstijltips die je kunnen helpen. Als je de tips gaat gebruiken, is het in het begin even wennen aan de verandering. Je gaat namelijk een patroon doorbreken. Dit kan weerstand oproepen waardoor de verleiding groot is om in je oude gewoonte te vervallen. Weet dat het helpt om klein te beginnen. Doe dus niet alle tips tegelijk, maar begin met 1 tip. Doe deze net zolang je hieraan gewend bent en begin dan met de volgende. Blijf je weerstand ervaren? Probeer dan een andere tip uit. Alles tegelijk gaan doen lijkt een mooie uitdaging maar zal je waarschijnlijk geen blijvende verandering opleveren. Goed. Lang verhaal kort, hier zijn de leefstijltips: 

Leefstijltip 1: sta in het weekend zoveel mogelijk op dezelfde tijd op als doordeweeks en drink je eerste koffie op hetzelfde tijdstip. Op dezelfde tijd naar bed gaan als doordeweeks, helpt ook tegen weekendhoofdpijn.  

Leefstijltip 2: plan doordeweeks een paar keer per dag een moment van ontspanning in. Dit brengt je level van adrenaline in je lichaam in balans. 

Leefstijltip 3: drink doordeweeks niet meer dan 2 koppen koffie per dag. Dit kan weekendhoofdpijn voorkomen omdat je minder afhankelijk wordt van de verslavende werking van cafeïne.  

Leefstijltip 4: Nuttig chocolade(melk), thee, cola en energiedrankjes met mate. Deze bevatten namelijk ook cafeïne. Het kan helpen hier na het avondeten mee te stoppen om weekendhoofdpijn slimmer af te zijn.

Weekendhoofdpijn verminderen met leefstijlapp Salut

In de Salut-app kun je bijhouden wat je op een dag binnenkrijgt aan cafeïne. Ook kun je aangeven hoe vaak je kiest voor ontspanning op een dag. Hier inzicht in krijgen helpt je vervolgens met het veranderen van je patronen. Download de app en begin vandaag nog met gezonder leven. Zodat hoofdpijn in het weekend verleden tijd wordt.

 

Werk aan je gezondheid met de Salut-app

Bronnen 

Gezondheidsnet
Gezonder leven
Mens en gezondheid