5 leefstijltips die migraine helpen beïnvloeden

Hoofdpijn hebben we allemaal wel eens. Maar wist je dat zo’n 70.000 Nederlanders dagelijks een migraineaanval hebben? Dan ziet je wereld er wel even iets anders uit en is normaal functioneren niet meer mogelijk. Wil je weten wat je zelf, zonder medicijnen, kunt doen tegen migraine? Lees verder.

Wat is migraine?

Migraine is iets anders dan hoofdpijn. Je kunt het eigenlijk niet met elkaar vergelijken. Migraine is een veelvoorkomende hersenaandoening die ervoor zorgt dat normaal leven even niet te doen is. Je kunt migraine herkennen aan de volgende signalen:

  • Misselijkheid
  • Overgeven
  • Overgevoelig voor prikkels als geluid, licht en geur
  • Minder zicht een 1 kant van je gezichtsveld
  • Je ziet vlekken en lichtflitsen
  • Praten gaat moeilijker
  • Moeheid
  • Stemmingswisselingen
  • Trek in zoetigheid

Wist je dat vrouwen 3,5 keer vaker last hebben van migraine dan mannen?

Waarvan kun je migraine krijgen?

Niet iedere migrainepatiënt is zich bewust van de reden waarom hij of zij migraine krijgt. Bovendien kan migraine ook erfelijk zijn. Maar er zijn wat boosdoeners waarvan we zeker weten dat ze migraineaanvallen kunnen uitlokken. Dit zijn mogelijke triggers van een migraineaanval:

  • Stress
  • Hormonale schommelingen
  • Jezelf te zwaar belasten
  • Frisdrank, koffie en thee (cafeïne en theïne), nicotine en alcohol
  • Vochttekort
  • Veranderingen in het weer
  • Onregelmatig slaapcyclus
  • Overgevoelig voor nieuws/TV kijken, lawaai, licht of geur

De meeste migrainepatiënten hebben ook last van migraine als ze geen aanval hebben. De angst om een aanval te krijgen is er namelijk altijd en zo is migraine continu aanwezig.

5 leefstijltips die helpen tegen migraine

Migraine kan worden bestreden met medicijnen en pijnstillers. Raadpleeg hiervoor je huisarts als je hier meer informatie over wilt. Inmiddels heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat je met een gezondere leefstijl migraine sterk kunt beïnvloeden. Dit betekent dat je tot op zekere hoogte een vorm van regie kunt hebben op jouw migraineaanval. Wij weten als geen ander dat veranderingen in je leefstijl aanbrengen een uitdaging kan zijn.

Het is de moeite waard om aan de slag te gaan met deze 5 leefstijltips. Hoe klein ze soms ook lijken, de effecten kunnen groot zijn als je dagelijks bewust bezig bent met gezond(er) leven.

1. Eet regelmatig

Je kunt een migraineaanval uitlokken, als je een maaltijd overslaat. Dit komt doordat het overslaan van je maaltijd je bloedsuikerspiegel naar beneden haalt. Dus regelmatig eten is voor migrainepatiënten zeer belangrijk. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip je ontbijt, lunch en avondeten nuttigt. Zo voorzie jij je hersenen continue van voldoende energie voorziet.

2. Eet gezond en onbewerkt

Stop met het eten van kant-en-klaar maaltijden en gooi je bord vol met verse en onbewerkte voeding. De additieven in bewerkte maaltijden of bijvoorbeeld fabrieksbrood, kunnen triggers zijn voor een migraineaanval. Zorg daarnaast ook voor voldoende groente en fruit (richtlijn minimaal 250 gram groente en 200 gram fruit).

3. Drink voldoende water

Drink elke dag zo’n 2 liter water of kruidenthee om een vochttekort voor te zijn.

4. Beweeg elke dag voldoende

Je hoeft niet meteen naar de sportschool te rennen als dat niet bij je past, maar zorg minimaal voor deze beweegrichtlijn van het RIVM:

  • Minstens 150 minuten per week matig intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen, verspreid over diverse dagen.
  • Minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.

5. Zet ontspanning en tijd voor jezelf in je agenda

Voldoende ontspannen klinkt makkelijk, maar is voor velen van ons best een uitdaging. Zet ontspanning daarom in je agenda of op je to do lijst en maak er bewust tijd voor. Kies vervolgens iets dat bij je past zodat je er plezier in hebt. Je kunt bijvoorbeeld denken aan yoga, wandelen, mediteren, een bad nemen, een boek lezen of tuinieren. Naar je favoriete muziek luisteren werkt ook heel ontspannend, net als buiten in de natuur zijn. Pieker je veel en slaap je hierdoor onrustig? Dan kan een avondritueel een uitkomst zijn. Hoe je dat aanpakt, lees je hier.

Wil je meer tips over het volhouden van veranderingen in je leefstijl? Dit artikel helpt je in 7 bewezen stappen op weg naar een gezondere routine.

Migraine en de gratis Salut-app

Uit onderzoek blijkt dat veel migrainepatiënten niet weten wat hun trigger is. Waar ben je gevoelig voor en hoe achterhaal je dit? De Salut-app kan je helpen met het krijgen van inzichten. Je kunt bijvoorbeeld bijhouden wat je eet, hoeveel je beweegt en hoeveel slaapuren je gemaakt hebt. Als je daarnaast elke dag invult hoe jij je daarbij voelt, kun je patronen ontdekken. Deze patronen kunnen je stok achter de deur worden om je te helpen met het veranderen van je gewoonten. Zodat je uiteindelijk als resultaat meer grip krijgt op jouw migraine.

 

Werk aan je gezondheid met de Salut-app

Bronnen

Hersenstichting
Mens en Gezondheid